Innoveren doe je vanuit een ICT-perspectief én de business case

Innoveren ICT-perspectief

Soms lijkt iets vanuit een ICT-perspectief best logisch, maar is het een misser als je naar de business case in z’n geheel kijkt. Een voorbeeld hiervan is migreren van SharePoint on premises (lokale installatie) naar SharePoint Online (Cloud).

We zien regelmatig dat organisaties zonder gedegen plan migreren naar de Cloud. De gedachte erachter: we hebben allerlei bestanden lokaal staan, als we die naar de Cloud brengen, kunnen we de lokale server uitzetten en besparen we kosten. Vanuit een ICT-perspectief klopt dit. Wat men over het hoofd ziet is dat er óók goed moet worden nagedacht over de gewenste datastructuur in de Cloud en over opschoning en archivering van bestanden. Je wilt immers voorkomen dat gebruikers hun weg niet vinden in de Cloud, gebruikers niet meegenomen worden in de verandering en de migratie als mislukt ervaren. Alleen met een organisatiebrede blik ontstaat een valide business case. Bij een migratie naar de Cloud hou je minimaal rekening met de onderstaande 3 aspecten.

1. Alle content heeft een bepaalde waarde 

Kijk je vanuit een ICT- én business perspectief dan zie je dat alle documenten content zijn. Content heeft een bepaalde waarde. De waarde die een bestand heeft, bepaalt waar die in de Cloud wordt geplaatst. De business bepaalt dit, niet ICT alleen.

2. In de Cloud geldt een andere logica dan op de lokale server 

In de Cloud is het zoeken en vinden van documenten goed – maar op een andere manier – georganiseerd dan op de lokale server. Er geldt een andere logica. Dit zorgt ervoor dat de structuur die je aanhield op de lokale server niet meer van toepassing is. Bij het inrichten van de Cloud dien je rekening te houden met hoe collega’s documenten zullen zoeken. Welke trefwoorden ze zullen intypen. Stel dat iemand het verslag van het gesprek met afnemer X tijdens een business trip naar Corsica wil inzien. Diegene typt hoogstwaarschijnlijk in: verslag X Corsica. 

Eigenlijk komt het op het volgende neer: precies hoe we zoeken op Internet, zo zoeken we ook in de Microsoft Cloud. Bij het intypen van bepaalde trefwoorden komt het meest relevante document bovenaan te staan. 

Download de gratis whitepaper!

Waarom clouddiensten het einde betekenen van de ICT-Manager

Ontdek nieuwe mogelijkheden en strategische kansen door middel van de Cloud.

3. Bestanden opschonen bij een migratie naar de Cloud 

De Cloud is geen vergaarbak. Integendeel! Laat de business uitzoeken wat belangrijk is voor hen. Ruim oude spullen op en durf weg te gooien, net als bij een echte verhuizing. Als we dan migreren met slimme tooling gaat het sneller en beter. Soms kan het opstellen van richtlijnen handig zijn zoals, alles ouder dan x jaar plaatsen we in het archief. Oudere bestanden waar niet regelmatig mee wordt gewerkt, kunnen nog wel worden opgezocht in het archief, maar niet in de actuele omgeving.  

Bij I-Experts kijken we samen met jou naar de ICT en business. Zo kijken we hoe Microsoft 365 jouw bedrijfsprocessen beter kan ondersteunen en hoe er slim samengewerkt kan worden. Wil je meer weten over de I-Experts succesformule? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI, zo wordt jouw bedrijf datagedreven

De Microsoft Power BI tool is een interactieve, slimme software die het management en je collega’s helpt om de al in het bedrijf aanwezige data, ofwel business intelligence, vanuit verschillende bronnen te analyseren en te verwerken in een begrijpelijk visueel overzicht op interactieve dashboards.

Lees verder »
5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

Het is helaas weer zo ver, de zomer is bijna ten einde en iedereen is weer terug van vakantie. De out-of-office gaat uit, agenda weer aan, tijd om aan de slag te gaan. Jij en je collega’s zijn helemaal uitgerust. Misschien zelfs zo uitgerust dat je niet gelijk in de werkmodus komt. Hoe is dat bij jou? Kom jij weer goed in je werkritme en weet je de juiste prioriteiten te stellen? Met deze tips begin je na de vakantieperiode weer top aan je werk. 

Lees verder »
Succesvol implementeren

Succes met adoptie

Steeds meer organisaties zien het belang in van adoptie. En toch maken we het nog wel eens mee: IT-managers die nieuwe technologie met een ‘big bang’ aanpak ‘over de schutting gooien’. Dat heeft meer weg van installeren dan van implementeren. Met ons groeimodel ondersteunen we organisaties bij de groei van de digitale volwassenheid.

Lees verder »
Scroll naar top