Azure: wat is het en hoe bespaar je kosten?

Auteur
Kelly Westra
Datum
29 april 2022
Functie
Content Marketeer
Inhoudsopgave

Microsoft Azure is het Cloud computing platform van Microsoft. Azure kan gebruikt worden om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Azure is daarbij volledig schaalbaar. Dat is mogelijk omdat Microsoft over een wereldwijd netwerk van datacenters beschikt. Azure kost daarom een stuk minder dan je aanvankelijk verwacht. 

Door gebruik te maken van de cloud services van Microsoft hoeft jouw organisatie niet langer zelf (lokale) servers aan te schaffen, te beheren en/of te onderhouden. Vanaf nu host jouw organisatie haar applicaties in de Cloud.  Maar wat is Azure nog meer naast een cloud computing platform?Azure is nog veel meer dan een gedistribueerd datacenter! Azure biedt ook diensten aan, zoals: 

 • Internet-of Things 
 • Azure Kubernetes Services  
 • Artificial intelligence  
 • Big Data  
 • Azure kostenbesparing 

Download de gratis whitepaper
In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek​​

 • Revolutionaire samenwerking: Ontdek hoe de moderne werkplek informatie grenzeloos maakt, veilig en efficiënt. Verander de manier waarop jouw team werkt!
 • Digitaal succes balanceren: Verken de mogelijkheden en risico's van de digitale werkplek. Ontgrendel productiviteit en bescherming in een nieuwe werkwereld!
 • Zeven sleutels naar werkplek-meesterschap: Ontdek de stappen voor een werkplek die past bij jouw organisatie. Van strategie tot uitvoering, creëer een werkplek die met je meegroeit.
Naam(Vereist)
Hidden
Welke whitepaper is er gedownload

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Microsoft Teams Tips: organisatoren

Dus, wat is Azure? Van cloud computing tot machine learning en van schaalbaarheid tot kostenbesparing. Met Microsoft Azure beschikt jouw organisatie over enorm veel mogelijkheden.Deze liggen binnen handbereik waarbij Azure de kosten van de IT-dienstverlening ook nog eens fors inperkt. Meer voor minder dus. 

Op de vraag wat Azure is zijn 3 antwoorden mogelijk: mogelijkheden, schaalbaarheid en kostenreductie. Microsoft Azure biedt namelijk een infrastructuur waarbinnen op- en afschalen op elk moment mogelijk is. De afname van Azure kan dus aangepast worden naar de noden van jouw organisatie op elk gewenst moment.  

Dus groeit jouw bedrijf? Dan groeit Azure mee. De op- en/of afschaling gaat gepaard met een gelijke financiële component. Daarnaast biedt Azure toegang tot zowel infrastructuur als services op Azure. Dit heeft ten gevolge dat jouw organisatie snel de nieuwste innovatieve functies kan toepassen. 

 

Kosten Azure

Cloud computing biedt dus tal van voordelen ten opzichte van on-premise werken. Het is gemakkelijk en met ‘on-demand’ op- en afschalen bespaar je op de kosten van hardware en IT-beheer. De vraag “wat zijn de kosten van Azure?” is dus niet gemakkelijk te beantwoorden. Je betaalt voor wat je afneemt, maar dat is maar 1 kant van de medaille. De andere kant, die is veelzijdig. 

 

Kosten Azure: niet gebruikte resources 

Organisaties hebben de neiging een te grote on-premise servercapaciteit af te nemen, bijvoorbeeld gebaseerd op worst-case scenario’s en mogelijke piekbelasting. Echter, al die overcapaciteit op fysieke computers vormen een onnodig hoge kostenpost. De eerste stap in het ‘’rightsizing’ van de servercapaciteit is het inzichtelijk maken welke resources afgesloten kunnen worden. 

Concreet ziet dit er als volgt uit: bedrijf X heeft 30% servercapaciteit statisch nodig en 70% elastisch. M.a.w.: 30 procent van de huidige servercapaciteit wordt doorgaans, het hele jaar door, gebruikt. 70 procent wordt echter enkel in de piekperiode benut. Dat betekent dat een organisatie wellicht 11 van de 12 maanden per jaar een on-premise overcapaciteit heeft en daar de kosten voor draagt. 

Wanneer jouw organisatie overgaat van on premise naar de cloud betekent dat dus niet dat de servercapaciteit 1-op-1 overgaat. Nee, ‘rightsizing’ is een belangrijk onderdeel van het totale plaatje omtrent de kosten van Azure. Immers, door de schaalbaarheid kun je standaard jouw 30% statisch benodigde servercapaciteit afnemen bij Microsoft Azure en de overige (verwachtte piekbelasting) capaciteit met korting reserveren voor wanneer jouw organisatie het nodig denkt te hebben. Op deze manier zijn de kosten van Azure nooit hoger dan ze hoeven te zijn.

 

Kosten Azure: elimineer onderbezette resources 

Stel, jouw organisatie gaat hybride werken. Dus deels in de cloud via Microsoft Azure en deels on premise. Dat is heel goed mogelijk, want Azure is marktleider op het gebied van hybride cloud-oplossingen. De integratie met lokale infrastructuur wordt uitstekend ondersteund. Ook dan zijn de kosten van Azure tweeledig. 

Zo zijn er de kosten van Azure zelf. Maar, jouw on-premise capaciteit kan enorm beperkt worden. Laten we het bovenstaande voorbeeld weer erbij pakken. 30 Procent van jouw huidige on-premise servercapaciteit wordt duurzaam gebruikt. Dat betekent dat het statische gebruik van de servercapaciteit nooit boven de 30 procent uitkwam, wat direct een enorme besparingsmogelijkheid aangeeft voor jouw fysieke computercapaciteit. 

Immers, je kunt nu een heleboel on-premise capaciteit elimineren en de incidentele capaciteit met korting reserveren bij Microsoft Azure. De kosten van Azure moet je daarom ook zien in het licht van alle bespaarmogelijkheden. 

 

Kosten Azure: Azure Cost Management 

Wanneer jouw organisatie gebruikt maakt van Microsoft Azure dan biedt Azure ook de mogelijkheid om zeer goed inzicht te verkrijgen in de kosten van Azure via het Azure Cost Management-beheer. Azure Cost Management helpt namelijk met het verkrijgen van inzicht in jouw Azure-factuur, de factureringsrekening, abonnementen te beheren, Azure-uitgaven te bewaken én het resourcegebruik te optimaliseren. Met deze tool houd je de controle in handen. 

Onze #ExpertsTogether aanpak

Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om zelf tot een gewogen en geïnformeerd besluit te komen. Azure biedt namelijk ontzettend veel mogelijkheden. Als officiële Microsoft Gold Partnervolgen we alle ontwikkelingen op de voet en adviseren we jou over de opties die het beste aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie. 

Met de juiste clouddiensten kun je jouw business optimaal ondersteunen, efficiënter laten werken en besparen op kosten. We helpen je daarom graag om de beste keuzes te maken voor jouw specifieke situatie en bedrijfsdoelen.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden van Microsoft Azure voor jouw organisatie. Wacht dus niet langer en neem direct contact op! 

Download de gratis whitepaper
In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek​​

 • Revolutionaire samenwerking: Ontdek hoe de moderne werkplek informatie grenzeloos maakt, veilig en efficiënt. Verander de manier waarop jouw team werkt!
 • Digitaal succes balanceren: Verken de mogelijkheden en risico's van de digitale werkplek. Ontgrendel productiviteit en bescherming in een nieuwe werkwereld!
 • Zeven sleutels naar werkplek-meesterschap: Ontdek de stappen voor een werkplek die past bij jouw organisatie. Van strategie tot uitvoering, creëer een werkplek die met je meegroeit.
Naam(Vereist)
Hidden
Welke whitepaper is er gedownload

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts