Hoe creëer je blijvend draagvlak voor innovatie?

Meindert Jan - Waardenburg

Meindert Jan - Waardenburg

Directeur

Is digitalisering een speerpunt in jouw organisatie? Is de stap gezet om over te gaan naar een digitale werkplek? Mooi! Maar is er ook onderzocht of er voldoende draagvlak is?

Helaas zien wij digitale transformaties vaak mislukken door onvoldoende aandacht voor gebruikersadoptie. Terwijl digitalisering hiermee staat of valt.

Hoe creëer je een blijvend draagvlak voor innovatie?

Allereerst raden wij aan dat adoptie en change management een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering worden. Ten tweede doe je er goed aan een partnerschap met een IT-leverancier aan te gaan die je hierin kan begeleiden. Zo voorkom je dat IT over de schutting wordt gegooid.

1 ) Adoptie en change management als essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering

Organisatieverandering vereist individuele verandering! Medewerkers moeten niet alleen op de hoogte zijn van de veranderingen, ze moeten ook begrijpen waarom deze veranderingen plaatsvinden. Zie hierbij niet over het hoofd dat adoptie een ongoing proces is. Je bent niet klaar na implementatie van de nieuwe digitale werkplek. Dan begint het zware werk pas: het geven van goede trainingen, goede begeleiding en investeren in het creëren van een blijvend draagvlak voor techniek.

Je dient ook rekening te houden met de groei van jouw medewerkers. Wanneer zij eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe digitale werkplek, gaan zij steeds meer mogelijkheden willen benutten om hun werk nog slimmer te in te richten. Als werkgever doe je er goed aan deze verfijning te faciliteren. Anders zullen je medewerkers op eigen houtje allerlei externe applicaties gaan gebruiken, terwijl de meeste tools aanwezig zijn in bestaande software, bijvoorbeeld in Office 365. Kortom, voorkom dat je gaandeweg draagvlak verliest door tools te laat te activeren voor bepaalde groepen medewerkers.

2 ) Laat je begeleiden door ervaren change en adoptie consultants

Is er voldoende kennis in jouw organisatie om adoptie en change projecten vanaf het begin te managen? Als IT-leverancier onderkent I-Experts het belang van training en adoptie bij verandertrajecten. Daarom is dit een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Wij hebben ervaren en gecertificeerde change en adoptie consultants in huis. Wij helpen en begeleiden je dus zowel bij de implementatie van techniek, als bij het managen van de verandering.

Ons doel is dat niet alleen iedereen in jouw organisatie zich als een vis in het water voelt wanneer zij gebruik maken van de nieuwe werkplek, maar dat het rendement dat je voor ogen hebt met de nieuwe manier van werken wordt behaald en zelfs wordt overtroffen.

Download de whitepaper:

Download de whitepaper en kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Digitale werkplek

Hoe helpt I-Experts bij het creëren van draagvlak?

Samen met jouw mensen kiezen we de juiste strategie en middelen voor een succesvolle gebruikersadoptie. Dit doen we aan de hand van het ADKAR-model van Prosci.

Onze adoptieconsultants zijn Prosci-gecertificeerd. Dit is een uitstekend hulpmiddel om verandertrajecten te organiseren. Het model is bijna twee decennia geleden ontwikkeld door Prosci-oprichter Jeff Hiatt na bestudering van de veranderingspatronen van meer dan 700 organisaties.

Het woord “ADKAR” is een acroniem voor de vijf resultaten die een individu moet bereiken om een verandering succesvol te laten zijn. Deze zijn:

  1. Awareness: inzicht in de noodzaak van verandering
  2. Desire: het verlangen om actief aan de slag te gaan met de verandering
  3. Knowledge: het verkrijgen van de nodige kennis en vaardigheden
  4. Ability: daadwerkelijk aan de slag gaan
  5. Reinforcement: bekrachtiging van het gewenste gedrag.

Wil je meer weten over het ADKAR-model of over hoe wij hiermee werken? Kijk dan hier.

Is het creëren van draagvlak momenteel een aandachtspunt in jouw organisatie en kan je hulp hierbij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Mail naar info@i-experts.nl of bel: 0557998170.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top
Download de whitepaper!

In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek

Download de whitepaper kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Power BI is hét managementinformatiesysteem van Microsoft: een toegankelijke en gebruik(er)vriendelijke tool die je in staat stelt om de juiste beslissingen kunnen te nemen.

Download de whitepaper!

Wat zijn de Social Intranet trends van 2022?

De evolutie van het intranet staat nooit stil, daarom hebben we de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2022 voor een Social Intranet voor je op een rij gezet.