Dit is waarom werken in de Cloud veiliger is

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
12 mei 2023
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

Cloud dit, Cloud dat. Je kan er eigenlijk niet meer omheen. Maar toch heb je er nog niet voor gekozen om je werkplek te verhuizen naar de Cloud. Misschien is het omdat een datamigratie een afschrikwekkend groot project is met een ogenschijnlijke grote investering qua tijd én moeite (met de juiste voorbereiding valt dit zeker mee). Of misschien heb je nog twijfels over de veiligheid van het verplaatsen van je opslag naar de Cloud.

Wist je dat het online opslaan van je gegevens in de Cloud veilig is, en dit is waarom.

Legitieme zorgen over de veiligheid van je zakelijke data

Naast dat je resources schaalbaar zijn, werken in de cloud een waardevolle bijdrage levert aan de productiviteit van je medewerkers én je onderneming helpt bij haar verdere digitale ontwikkeling, ben jij nog steeds niet helemaal overtuigd van Cloudoplossingen. Dus houd je de boot nog even af.

Want is het werken in de cloud veilig? Ver weg op een server in de datacenters van een groot bedrijf? Momenteel staan alle bestanden veilig opgeslagen op de on premises infrastructuur. In deze serverruimte staat je eigen hardware, daar draaien ook de benodigde applicaties.

Dichtbij, want je hebt de bestaande servers zelf in het bedrijfspand staan. Cloud computing maakt je veel te afhankelijk van een derde partij, denk je. Dus, je stelt de datamigratie nog even uit en blijft je bestanden lokaal opslaan in de oude, vertrouwde mappenstructuur. Want dat is het veiligst, toch?

Maar niets is minder waar…

Je online werkplek verhuizen naar de Cloud is veiliger dan je denkt. Wist je dat Cloud-software automatisch geüpdatet wordt? Zo zijn de applicaties waar je mee werkt altijd up-to-date en voorzien van de laatste beveiligingsmaatregelen.

Daarnaast weten de grote Cloudproviders dat de gegevens van hun gebruikers veilig houden hun belangrijkste taak is. Ze voeren constant beveiligingsupdates uit, en spenderen miljarden aan onderzoek om veiligheid verder te verbeteren. Daar heb jij als gebruiker van de Cloud alleen maar profijt van.

En ook al heb je overal toegang met een internetverbinding, door een versleutelde verbinding én data encryptie liggen je bedrijfsgegevens toch versleuteld. Door deze standaard veiligheidsmaatregelen is het voor hackers veel moeilijker om binnen te dringen en je gegevens te bemachtigen.

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"Zonder hoofdpijn verhuizen naar de Cloud".

  • Efficiënte cloudmigratie: Ontdek hoe je zonder complicaties en veilig je data naar de cloud verplaatst, voor een soepeler en moderner werkproces.
  • Optimaliseer werkprocessen: Leer hoe datamigratie naar de cloud niet alleen je werkomgeving vereenvoudigt, maar ook de toegankelijkheid en samenwerking binnen je team verbetert.
  • Verhoog data veiligheid en toegankelijkheid: Ervaar hoe migratie naar de cloud je data beter beveiligt en zorgt voor gemakkelijkere toegang en beheer, waarbij je profiteert van de nieuwste technologieën.
Naam(Vereist)

Je bedrijfsdata in de cloud gecentraliseerd

In plaats van dat je kostbare bestanden lokaal opgeslagen staan op een server, staan ze ver weg in een datacenter. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk kwetsbaarder en minder tastbaar. Maar omdat alle bestanden op één plek staan in plaats van versnipperd over schijven en lokaal opgeslagen op de computers van je medewerkers zijn ze juist veiliger.

Je medewerkers kunnen via hun online werkplekken bij de bestanden die ze nodig hebben, en jij weet zeker dat de bestanden niet gaan zwerven. Zo kunnen ze overal werken, mits ze een internet verbinding hebben, maar dan met de juiste beveiliging. Denk aan inloggen met multi factor authenticatie, of met biometrie zoals Face ID of vingerafdrukken. Daarnaast kunnen alleen mensen met de juiste autorisatie kunnen bij bepaalde mappen, pagina’s en documenten in de Cloudomgeving komen. En de IT-afdeling heeft het daardoor een stuk makkelijker met beheren.

Back ups eenvoudig te maken

Met werken in de Cloud heb je niet automatisch een back up van je gegevens. Maar, het is wel makkelijker om dit te realiseren. In plaats van te werken met logge externe gegevensdragers kan een back-up eenvoudig in de Cloud worden ondergebracht. Zo zijn je besturingssystemen, gegevens, applicaties en andere data veilig en consistent opgeslagen.

Clouddiensten helpen je bedrijfsprocessen voldoen aan wet- en regelgeving

Wist je dat een Cloudprovider jou zelf de keuze geeft waar je data komt te staan? Dat heeft niet zo zeer impact op de veiligheid van jouw bedrijfsdata, maar wel op welke wet- en regelgeving geldt. De AVG/GDPR stelt eisen aan waar welke data mag staan. Daarnaast heb jij ook de keuze tussen welke vorm van cloud computing je gebruikt. Zo zijn er verschillen tussen een public cloud en een private cloud. De juiste keuze, of combinatie daarvan, kan je worden verduidelijkt door een van onze Cloud specialisten.

Is de Cloud dan echt veiliger?

Uiteindelijk is de échte veiligheid van je bedrijfsdocument afhankelijk van hoe de eindgebruiker gebruik maakt van de omgeving. De ketting is slechts zo sterk als de zwakste schakel. Dus geniet van de verhoogde productiviteit, efficiëntie en nieuwe applicaties en software die altijd up-to-date zijn. Maar blijf aandacht houden op de beveiliging, adoptie en toegankelijkheid van je Cloud-oplossing. Alleen op deze manier verlaag je je risico.

I-Experts helpt ondernemingen bij hun datamigratie naar werken in de cloud. Wij geloven in de kracht en de veiligheid van Microsoft Azure. Wil je meer informatie over datamigratie en wat het voor jouw onderneming kan betekenen om in de Cloud te gaan werken? Download onze whitepaper, of vraag een gratis adviesgesprek aan.