Azure en Integratie

Meindert-Jan Waardenburg

Meindert-Jan Waardenburg

Directeur

Microsoft Azure is het cloud-platform van Microsoft dat organisaties in staat stelt te cloudificeren en te moderniseren. Altijd op kantoor werken is namelijk niet meer van deze tijd. Moderne organisaties faciliteren hun medewerkers zodat zij altijd en overal verbonden kunnen zijn. Werken is dus niet meer plaats -en tijdsgebonden.

Cloudificatie met Microsoft Azure betekent dat services en applicaties worden aangeboden via het web, aan de server-kant. De toegang tot applicaties, bestanden, services en mappen wordt dan mogelijk gemaakt via een web-interface. Ook kun je gemakkelijk applicaties bouwen met Microsoft Azure.

Voor veel organisaties is de schaalbaarheid het grootste voordeel van Microsoft Azure. Je betaalt dan als organisatie enkel voor datgene wat je op dat moment gebruikt qua data-opslag, rekenkracht en geheugen. Andere prominente voordelen zijn dat werken in de cloud zeer veilig is, de regie op het IT-landschap toeneemt en dat het goed te integreren is met andere (on premise) applicaties. Dit laatste voordeel zal in dit blog uitgebreid behandeld worden.

Hoe werkt dat?

Wanneer een organisatie het besluit heeft genomen in de cloud te willen werken is het vaak een te grote en te risicovolle stap om die in één keer te zetten. De Big Bang werkt vaak gewoon niet voor organisaties, omdat de opgave om alle medewerkers plotsklaps anders te laten werken vaak onhaalbaar en onrealistisch is. Het vergt tijd, training en adoptie om iedereen het moderne werken eigen te laten maken.

Dit impliceert dat er een geleidelijke overstap naar werken in de cloud zal plaatsvinden. IT-technisch gezien wil dat zeggen dat er een tijdelijke hybride situatie zal bestaan waarin on premise en cloudcomputing goed verenigbaar samen met elkaar bestaan. Alles valt en staat dus met hoe goed Microsoft Azure integreerbaar is met andere applicaties, al dan niet van Microsoft zelf, op lokale servers.

Connectie on premise en Azure

Het Microsoft Azure Platform kan naadloos hybride samenwerken met alle andere Microsoft-applicaties. Denk hierbij aan Teamsen SharePoint bijvoorbeeld. Maar hoe zit het dan met non-Microsoft applicaties? Is dat ook hybride verenigbaar met Azure? Ja, Azure integreert ook met on premise software van een groot aantal externe leveranciers.

Maar hoe verbind je een on premise netwerk met een Azure Virtual Network? Dit gebeurt via de zogeheten on-premises gegevensgateway, ook wel gewoon een gateway genoemd. Een gateway is een netwerkpunt dat dienstdoet als “toegang” tot een ander netwerk. In dit geval dus een netwerkpunt dat een lokaal (organisatie)netwerk en het cloud-netwerk van Azure met elkaar verbindt. Deze gateway biedt daarbij een beveiligde gegevensoverdracht tussen on-premises gegevensbronnen en Azure-servers in de cloud.

Er zijn verschillende gateways beschikbaar voor verschillende situaties. Een VPN-gateway is een soort gateway die versleuteld verkeer tussen een virtueel Azure-netwerk en een on-premise locatie verzendt. Het versleutelde verkeer verloopt via het openbare internet. Deze opzet is zeer passend voor hybride toepassingen waar het verkeer tussen on-premises hardware en de cloud waarschijnlijk licht is.

ExpressRoute-verbindingen daarentegen zijn geschikt voor zwaarder verkeer tussen on-premise locaties en de cloud. ExpressRoute-verbindingen gebruiken namelijk een persoonlijke, exclusieve verbinding en breidt het on-premise netwerk van jouw organisatie uit naar Azure.

Integratie met Azure Integration Services

Bijna alle bedrijven die cloudificeren met Microsoft Azure krijgen vroeg of laat dus te maken met integratievraagstukken. Integratie vindt daarbij weliswaar plaats aan de achterkant, maar dat betekent niet dat het onbelangrijk is.

De Azure Integration Services is een Microsoft-cloud dienst. Deze dienst borgt de integratie van applicaties die kritiek zijn voor jouw organisatie. De Azure Intergration Services is een iPaaS service, wat dus betekent dat het een cloud-service is die zich richt op applicatie-integratie. Met andere woorden, iPaaS is een term die verwijst naar een cloud-integratieplatform die als een service wordt aangeboden.

Azure Integration Services bestaat uit vier componenten:

  • Azure API Management, maakt het ontsluiten en beheren van bestaande API’s mogelijk;
  • Azure Logic Apps, hiermee maak je workflows en stroomlijn je bedrijfsprocessen;
  • Azure Service Bus, hiermee breng je berichten in omloop;
  • Azure Event Grid, hiermee zet je een architectuur op waarmee anderen op de hoogte worden gehouden van eventuele wijzigingen in systemen waaraan zij tevens zijn gekoppeld.

Wat adviseren wij?

I-Experts is een ervaren Microsoft Gold Partner. Wij hebben vele organisaties succesvol ondersteund in hun transitie naar de cloud met gebruik van Microsoft Azure. Wij adviseren een geleidelijke overstap naar de cloud. De transitie van on premise naar werken in de cloud is namelijk zeer ingrijpend voor organisaties.

Het vergt immers adoptie van medewerkers, maar ook sommige bedrijfsprocessen en de IT-infrastructuur zullen veranderen. Gelukkig is een geleidelijke transitie met Microsoft Azure een goed uit te voeren strategie, omdat Azure goed te verbinden is met allerlei software: ook on premise en ook van non-Microsoft applicaties.  

Besef hierbij dat geen enkele integratie hetzelfde is. Elke organisatie heeft een eigen DNA, met daarbij unieke systeeminrichtingen, bedrijfsprocessen en behoeftes. Dus hoe je het API Managemanent, Logic Apps, Service Bus en Event Grid van Azure Integration Services inzet is voor iedere organisatie verschillend.

Elke organisatie heeft dus de juiste architectuur én inrichting nodig die aansluit bij zijn processen en informatiebehoefte. En daar helpen wij van I-Experts jou graag mee. Als Microsoft Gold Partner ondersteunen wij je graag met jouw succesvolle transitie naar de cloud. Werk je al met Microsoft Azure, maar twijfel je of jouw transitie naar de cloud wel goed verloopt? Ook dan kun je bij ons terecht.

Heb je interesse in een vrijblijvend oriënterend gesprek? Neem contact op door te mailen naar info@i-experts.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Azure Kosten

Azure: wat is het en hoe bespaar je kosten?

Microsoft Azure is het cloud computing platform van Microsoft. Azure kan gebruikt worden om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Azure is daarbij volledig schaalbaar. Dat is mogelijk omdat Microsoft over een wereldwijd netwerk van datacenters beschikt.

Lees verder »
Scroll naar top
Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Power BI is hét managementinformatiesysteem van Microsoft: een toegankelijke en gebruik(er)vriendelijke tool die je in staat stelt om de juiste beslissingen kunnen te nemen.

Download de whitepaper!

In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek

Download de whitepaper kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Download de whitepaper!

Wat zijn de Social Intranet trends van 2022?

De evolutie van het intranet staat nooit stil, daarom hebben we de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2022 voor een Social Intranet voor je op een rij gezet.