Digitalisering maakt jouw bedrijf toekomstgericht, maar waar kun je het beste beginnen?

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
29 september 2022
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

Het is moeilijk om een onderneming te vinden die niet meer onlosmakelijk is verbonden met haar IT-landschap. De meeste bedrijven zijn er zelfs volledig van afhankelijk. Digitaliseren helpt ondernemingen beter en efficiënter om te gaan met hun middelen en het personeelsbestand, en het houdt hen weerbaar bij tegenslagen.

Hoe zit het met de digitalisering binnen jouw bedrijf? Haal jij alles uit de digitale mogelijkheden die er voor jou liggen? Staat jullie huidige digitale volwassenheid in verhouding met jullie ambitie voor de toekomst? Of laten jullie misschien kansen liggen die de concurrent wel aanpakt?

Wat is digitalisering?

De definitie van digitalisering, ook wel digitale transformatie genoemd, is oorspronkelijk het veranderen of omzetten van analoge informatie in digitale data. Tegenwoordig hebben we het bij digitalisering meer over het gebruiken van nieuwe technologieën om bedrijfsprocessen te verbeteren of te verslimmen.

Door verder te digitaliseren en door gebruik te maken van nieuwe hulpmiddelen zoals artificial intelligence, machine learning, en andere mogelijkheden, maak je jouw onderneming meer toekomstproof.

Er zijn tal van ontwikkelingen die je op je wenken bedienen om het werk van jou en je collega’s makkelijker, efficiënter en digitaler kunnen maken. Grote kans dat je een deel van deze tools al tot je beschikking hebt binnen je bestaande abonnement op Microsoft 365.

Welke digitale technologieën gebruikt jouw bedrijf

Hoe digitaal werkt jouw bedrijf al?

Maar voordat je begint met het aanschaffen van allerlei nieuwe software of het in gebruik nemen van apps die je nog nooit eerder geopend hebt, is het verstandig om te realiseren waar je op dit moment staat. Van welke digitale innovaties maakt jouw organisatie al gebruik? Waar wil de organisatie naartoe, en welke mate van digitalisering past daarbij?

Welke manier van werken past bij jou en je organisatie? En welke risico’s zijn er wanneer je stopt met het veranderen en je digitale transformatie tot stilstand komt?

Een audit van je digitalisering

Laat een audit uitvoeren, bijvoorbeeld het Maturity Assessment van I-Experts. Onze specialisten kijken naar de digitale middelen die jij al gebruikt. Maar ook naar jouw business, waar je naar toe wil in de toekomst en wat het betekent voor jouw concurrentiepositie en productiviteit wanneer je achterblijft in digitalisering.

Haal je op dit moment alles uit de digitale hulpmiddelen die je tot jouw beschikking hebt, of kun je genieten van meer efficiëntie wanneer je bedrijfsprocessen gaat optimaliseren door andere software te implementeren. Heb je jouw compliance goed geregeld, en zijn processen en regels geautomatiseerd of wordt er nog onzorgvuldig met belangrijke documenten omgegaan.

Plan het Maturity Assessment voor jouw organisatie

Ben jij er klaar voor om actief aan de slag te gaan met jouw succesvolle digitale transformatie? Start met bepalen waar je nu staat. 

Digitalisering per thema

De manier waarop wij bij I-Experts jouw digitale volwassenheid meten is aan de hand van een aantal thema’s. We scannen je organisatie en bepalen per thema op welk niveau je staat. Een niveau is niet per definitie goed of slecht, ieder bedrijf heeft haar eigen identiteit en een mate van digitalisering.

De thema's waar we op letten zijn:

  • Security – Belangrijker dan ooit, is de data binnen jouw bedrijf voldoende bestand tegen inbraken van buitenaf?

  • Communicatie & samenwerken – Hoe gaan jouw medewerkers om met informatie en data, en komt dat de effectiviteit, efficiëntie, veiligheid en bovenal de klantervaring wel ten goede?

  • Inzicht – Ieder bedrijf heeft data. Maar is er in al die digitale informatie ook mogelijkheid tot interactie? Hoe monitoren de leidinggevenden binnen het bedrijf hun managementinformatie en kun je met het behulp van digitale technologieën meer en verbeterd inzicht krijgen in deze data?

  • Adoptie – Hoe gaat het bedrijf om met veranderingen en innovatie? Wordt het gebruik van digitale technologie geadopteerd en gezien als verbetering, of zijn collega’s afwachtend en staan jullie voor uitdagingen bij de implementatie van nieuwe tools?

  • Business processen – Alle organisaties hebben verschillende processen lopen met producten die daarbij passen. Is jouw bedrijf helemaal bij in het digitale tijdperk of kunnen processen worden gedigitaliseerd om mee te gaan in de transformatie? Is er een toepassing die jouw werk efficiënter en bestand tegen fouten maakt?

  • Compliance – Compliance is voor veel organisaties een lastig onderwerp. Hoe gaan alle betrokkenen om met wet- en regelgeving, wordt er bijvoorbeeld correct omgesprongen met administratie en gegevens van nieuwe klanten? Heeft jouw organisatie haar tools goed ingericht, wat kan je automatiseren om dit thema om op een werkbare manier om te gaan met alle belangrijke documenten en informatie binnen het bedrijf?

  • Integratie – Werken al jouw applicaties wel goed samen? Technologieën moeten het werk makkelijker maken, niet ingewikkelder. Bij dit thema wordt gekeken naar hoe programma’s met elkaar kunnen integreren om het digitaal werken onderdeel te maken van de organisatiecultuur.

Bij ieder bedrijf hoort een andere ambitie om te digitaliseren. Het ene thema kan veel zwaarder wegen voor de bedrijfsleiders dan anderen. Grote kans dat je al wel een abonnement of een mogelijkheid hebt om deze transformatie op de juiste manier te faciliteren voor jouw bedrijf.

Maturity Assessment

De consequenties van achterblijven in je digitalisering

Het kan schadelijk zijn voor je concurrentievermogen wanneer je achterblijft in de digitale transformatie. Wat als jouw concurrenten wel bedrijfsprocessen automatiseren, maar jij niet. Zij kunnen klanten misschien sneller en beter bedienen, waardoor jij het van deze organisaties verliest.

Als ondernemer wil je natuurlijk ook goed voor je mensen zorgen. En wanneer jouw apparatuur en processen niet digitaliseren, maak je ook je medewerkers minder digi-vaardig. De kans dat zij kiezen voor hun eigen ontwikkeling en verkassen naar een ander bedrijf of industrie is daardoor veel meer aanwezig.

Scan je digitale volwassenheid

Ben jij er klaar voor om actief aan de slag te gaan met jouw succesvolle digitale transformatie? Start met bepalen waar je nu staat. Neem vrijblijvend contact op met I-Experts via 055 799 172 of mail naar sales@i-experts.nl.

Plan het Maturity Assessment voor jouw organisatie

Een Maturity Assessment is altijd maatwerk. Dat betekent dat we bij de start van het project onderzoek doen naar de focus van jouw organisatie. I-Experts zal z.s.m. een kennismakingsgesprek inplannen om het Maturity Assessment samen met jou vorm te geven.