Werken met Teams: wat is er nieuw? (2)

Meindert-Jan Waardenburg

Meindert-Jan Waardenburg

Directeur

Werken met Teams is altijd aan verandering onderhevig. Microsoft (MS) optimaliseert haar applicaties namelijk continu. Dat is ook noodzakelijk, want organisaties hebben wisselende én aanvullende behoeften. Zo krijgen organisaties te maken met steeds groter wordende datastromen én met strengere wetgeving omtrent compliance.

Denk bijvoorbeeld aan de AVG, ISO-normen, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en NEN-normen. Bij Microsoft is veiligheid topprioriteit. Daarom blijft Microsoft zich daarin verder ontwikkelen. Een van de nieuwste features van het werken met Teams is de end-to-end encryptie (E2EE) wanneer je belt met Microsoft Teams. Hierdoor wordt werken met Teams dus nog veiliger!

Wat is end-to-end encryptie?

End-to-end-encryptie, oftewel E2EE, is het versleutelen van berichten op een zodanige wijze dat alleen de afzender en ontvanger de inhoud van berichten kunnen horen en zien. Dit betekent dat twee partijen kunnen communiceren via Microsoft Teams zonder dat anderen kunnen meeluisteren. End-to-end-encryptie geldt als de gouden standaard voor het beschermen van communicatie.

In het end-to-end encryptie systeem van Microsoft Teams hebben dus enkel de afzender en de ontvanger toegang tot informatie en niemand anders. Dus geen hackers, geen ongewenste derden, niet de beheerder van Teams of wie dan ook heeft de mogelijkheid tot het horen/zien van de verzonden/ontvangen gegevens op de server. De codering vindt namelijk plaats op apparaat niveau. Dat wil zeggen, berichten en bestanden worden versleuteld voordat ze de telefoon of computer verlaten en worden pas ontsleuteld als ze hun bestemming hebben bereikt. Het resultaat is dat niemand toegang heeft tot gegevens op de server omdat ze niet over de privé sleutels beschikken om de gegevens te decoderen.

Werken met Teams E2EE: hoe werkt het?

End-to-end encryptie is pas per december 2021 mogelijk binnen het werken met Teams. Deze nieuwe feature is (momenteel) enkel mogelijk binnen Teams met de optie ‘bellen’, maar Microsoft werkt aan het verder uitrollen van deze veiligheidskeuze. Dit betelent dat met deze huidige release alleen de realtime video- en spraakgegevens voor één-op-één Teams-gesprekken end-to-end versleuteld zijn. Beide deelnemers moeten daarbij wel deze instelling inschakelen om end-to-end-codering in te schakelen. End-to-end encryptie in Microsoft 365 daarentegen beschermt chat, het delen van bestanden, aanwezigheid en andere inhoud in de oproep.

Werken met Teams E2EE: de rol van de admin

End-to-end encryptie voor Teams-oproepen is nu algemeen beschikbaar IT-beheerders hebben daarbij de mogelijkheid de functie voor hun organisatie in te schakelen en te beheren zodra de laatste update is volbracht binnen de organisatie. I-Experts, als Microsoft Gold Partner, heeft al Meerdere zakelijke dienstverleners in Nederland geadviseerd omtrent het uitrollen van E2EE voor Teams-oproepen.

Nadat de admin E2EE mogelijk heeft gemaakt is de end-to-end-versleuteling niet direct standaard beschikbaar voor alle gebruikers binnen jouw organisatie. Na het technische aspect te hebben voltooid moeten de door de admin geselecteerde gebruikers nog wel zelf de end-to-end-codering inschakelen in hun Teams-instellingen. IT behoudt daarbij de mogelijkheid om E2EE voor één-op-één Teams-gesprekken indien nodig uit te schakelen.

Zijn er medewerkers die end-to-end encryptie willen inschakelen? Dan kunnen zij de volgende stappen volgen:

 1. Rechtsboven in het Teams-scherm selecteert de medewerker zijn/haar profielfoto.
 2. Kies vervolgens Instellingen > Privacy.
 3. Schakel end-to-end encryptie in bij gesprekken door de ‘schakelaar’ om te zetten.

Werken met Teams E2EE: blijven alle opties beschikbaar?

Bij gebruik van end-to-end encryptie binnen Teams gesprekken zijn bepaalde functies niet beschikbaar die wel beschikbaar zijn zonder de E2EE. Als deze functies nodig zijn voor een oproep kan de gebruiker de E2EE uitschakelen door naar zijn instellingen te gaan en end-to-end encryptie op dezelfde manier uit te schakelen als deze was ingeschakeld. Hieronder is aangegeven welke features wegvallen bij E2EE gesprekken binnen Teams.

 • Opnemen
 • Live ondertiteling en transcriptie
 • Doorverbinden (blind, veilig en consult)
 • Gesprek parkeren
 • Oproep samenvoegen
 • Call Companion en overzetten naar een ander apparaat
 • Voeg deelnemer toe om van het één-op-één gesprek een groepsgesprek te maken

Wat zijn de Social Intranet trends van 2022?

De evolutie van het intranet staat nooit stil, daarom hebben we de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2022 voor een Social Intranet voor je op een rij gezet.

Welke voordelen heeft werken met Teams nog meer?

Naast het gegeven dat werken met Teams zeer veilig is, zijn er uiteraard nog vele andere redenen waarom organisaties kiezen voor Teams. Bij I-Experts hebben onze gecertificeerde consultants veel ervaring met Teams en dat heeft de volgende inzichten opgeleverd:

 • Meest uitgebreide communicatie- en chatapplicatie die er is
 • Naadloze integratie met alle andere Microsoft 365-applicaties
 • Geschikt voor desktop, laptop, tablet en smartphone
 • Personalisatie van informatieaanbod mogelijk
 • Voldoet aan actuele eisen rondom informatiebeveiliging en security
 • Microsoft stelt continu nieuwe features en innovaties beschikbaar
 • Standaard inbegrepen bij MS 365 licenties
Microsoft Teams is meer dan technologie, uiteindelijk gaat erom dat digitaal samenwerken zo makkelijk mogelijk wordt en bijdraagt aan jouw bedrijfsresultaat! Veiligheid is daarbij in toenemende mate uiterst belangrijk.
 
Wil jouw organisatie daarom ook genieten van alle voordelen die het werken met Teams biedt? Of heb je vragen hoe je het maximale uit Teams kunt halen? Neem contact op door te mailen naar info@i-experts.nl.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Azure Kosten

Azure: wat is het en hoe bespaar je kosten?

Microsoft Azure is het cloud computing platform van Microsoft. Azure kan gebruikt worden om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Azure is daarbij volledig schaalbaar. Dat is mogelijk omdat Microsoft over een wereldwijd netwerk van datacenters beschikt.

Lees verder »
Scroll naar top
Download de whitepaper!

Wat zijn de Social Intranet trends van 2022?

De evolutie van het intranet staat nooit stil, daarom hebben we de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2022 voor een Social Intranet voor je op een rij gezet.

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Power BI is hét managementinformatiesysteem van Microsoft: een toegankelijke en gebruik(er)vriendelijke tool die je in staat stelt om de juiste beslissingen kunnen te nemen.

Download de whitepaper!

In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek

Download de whitepaper kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.