Power BI: voor kennis -en actiegedreven organisaties

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
9 december 2021
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

Power BI is een interactieve tool die data visualiseert en ontwikkelt van Microsoft. Power BI stelt business intelligence beschikbaar voor de eindgebruiker. Business intelligence wordt omschreven als ‘’het proces van gegevens omzetten in informatie. Vervolgens zou dat moeten leiden tot kennis in combinatie met actie’’.

Enkel kennis is immers geen macht meer. Dat is verleden tijd. Iedereen heeft nu toegang tot kennis door het internet. Kennis i.c.m. actie is datgene wat het verschil maakt. Met andere woorden, Power BI zorgt ervoor dat jouw organisatie een kennisgedreven organisatie wordt, en dat is een zeer waardevolle kwaliteit.     

Dit blog behandelt een aantal veel voorkomende vragen omtrent Power BI. Denk daarbij aan wat de kosten zijn van Power BI, of hoe je Power BI dashboards inricht zodat het kennis weergeeft en oproept tot actie. Maar uiteraard zullen wij van I-Experts eerst uitweiden waarom Power BI voor jouw organisatie zeer belangrijk is.

Power BI

Power BI is voor elke moderne organisatie een absolute meerwaarde. Dat komt onder andere omdat veel organisaties al vertrouwd zijn met applicaties van Microsoft. Denk hierbij aan Teams, Excel, Word en Outlook. Hierdoor kun je met Power BI niet enkel gemakkelijk rapportages automatiseren, maar voelt Power BI voor de gebruiker direct vertrouwd aan. De interface is bekend en werkt instinctief.  

Power BI is dus naadloos te integreren in de al bestaande Microsoft-omgeving. Doordat Power BI gemakkelijk kan integreren is het tevens uiterst goed te koppelen met verschillende, al bestaande databronnen. Hierdoor is jouw organisatie veiliggesteld van eventuele incompatibiliteit omtrent de bestaande data. Samengevat kunnen we dus concluderen dat Power BI qua integratie meer voordelen en veiligheid biedt dan andere losse softwareproducten. 

De zekerheid die Power BI biedt betekent dat jouw organisatie gemakkelijk kan overschakelen op Power BI. Daarmee kan jouw organisatie rapportages automatiseren waarmee enerzijds productiviteit en efficiëntie worden verhoogd en anderzijds menselijke fouten worden voorkomen.

 

Andere voordelen die Power BI biedt zijn:

  • Gezamenlijk werken aan data, rapportages en het verkrijgen van inzichten wordt uitstekend gefaciliteerd. 
  • De Power BI-app is beschikbaar opalle devices.
  • Power BI integreert naadloos met andere Microsoft-applicaties en databronnen.
  • Gepersonaliseerde rapportages zijn beschikbaar waarbij individuele KPI’s worden weergegeven in de huisstijl.
  • Power BI is zeer veilig.
  • De kosten van Power BI zijn bescheiden.
  • In Power BI kun je dashboards inrichten die inzicht verschaffen en aanzetten tot actie.

Leer en lees alles over de 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI in onze gratis whitepaper:

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI".

  • Word een datagedreven organisatie: Ontdek hoe je met praktische stappen jouw organisatie transformeert naar een datagedreven cultuur.
  • Verbeter besluitvorming met data: Leer methoden om data effectief te gebruiken voor slimmere, snellere bedrijfsbeslissingen.
  • Ontgrendel de kracht van Microsoft Power BI: Maak kennis met hoe Microsoft Power BI jouw data-analyse en visualisatie naar een hoger niveau tilt.
Naam(Vereist)
Hidden
Welke whitepaper is er gedownload

Power BI dashboard​

’Input is output’’ is een bekende sales-term. Het betekent dat wanneer een medewerker inzicht heeft in zijn geleverde activiteiten het een wetmatigheid is dat de gewenste output (KPI) uiteindelijk tot stand komt. Denk bijvoorbeeld aan een salesorganisatie. Wanneer iemand genoeg belt, fysieke afspraken heeft, warme acquisitie voert, koude acquisitie voert en offertes aanbiedt dan horen de verkoopcijfers (KPI) geen verrassing te zijn.

Waarom dit voorbeeld? Omdat Power BI niet alleen in gepersonaliseerde dashboards de persoonlijke verkoopcijfers van een sales medewerker kan weergeven, maar ook de onderliggende relevante sales activiteiten.

De Power BI dashboards geven dus ook inzicht in hoe de verkoopcijfers (KPI) tot stand zijn gekomen. Wanneer dit visueel aantrekkelijk en begrijpelijk is weergegeven leidt dit niet enkel tot kennis waarom de cijfers zijn zoals ze zijn, maar zet het ook aan tot adequate actie. Immers, vallen de cijfers tegen maar heeft iemand afgelopen maand veel te weinig koude acquisitie gevoerd, dan weet de persoon in kwestie waar hij aan moet werken. 

Het is belangrijk dat de Power BI dashboards begrijpelijk zijn ingericht, gepersonaliseerd zijn en aanzetten tot actie. Dit bereik je als organisatie enkel door je dashboards te beperken tot de kern. Less is more. Het is gemakkelijk om je te verliezen in de vele mogelijkheden van Power BI en zoveel mogelijk informatie in een dashboard weer te willen geven. Echter, dit leidt voornamelijk af en weerhoudt medewerkers tot het nemen van adequate actie. Daarom deze tip: keep it simple. 

Kosten Power BI 

De kosten van Power BI zijn zeer bescheiden. Zeker als je de enorme potentie van Power BI in het achterhoofd houdt. Het beschikbaar maken van business intelligence binnen jouw organisatie, dus kennis verschaffen aan en aanzetten tot actie van medewerkers, is immers ontzettend waardevol. Er bestaan een tweetal pakketten, het Power BI pro pakket en het Power BI premium pakket.  

Het Power BI pro pakket is het meest bescheiden pakket, waarbij de kosten per gebruiker in rekening worden gebracht. De opties bij Power BI pro beperken zich tot analytics via selfservice. Power BI premium is een uitgebreider pakket waarbij je kunt kiezen of je per gebruiker betaalt of per capaciteit. De kosten voor Power BI zijn in het premium pakket hoger dan in het pro pakket, maar daar staat tegenover dat de functies en mogelijkheden ook veel uitgebreider zijn.

I-Experts aanpak

Overweeg jij ook om Power BI te gebruiken zodat jouw organisatie gemakkelijk data verzamelt, dashboards inricht en rapportages maakt met Power BI? Dan helpen we je graag met het kiezen van het juiste pakket en zorgen wij voor een succesvolle toepassing van Power BI in jouw organisatie. Als Microsoft Gold Partner zijn we een betrouwbare partner en ben jij verzekerd dat jouw organisatie optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die Power BI te bieden heeft.

Wil je snel over een goede rapportagetool beschikken? Dan kun je bij ons terecht voor ‘Dashboard in 1 Dag’. Dashboard in 1 Dag is een dienst van I-Experts waarbij een gecertificeerde consultant langskomt om gezamenlijk een overzichtelijk dashboard te ontwerpen en te ontwikkelen met Power BI.

Interesse naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Mail naar info@i-experts.nl of start een chat rechtsonder op deze website.