Microsoft Power BI dashboards

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
29 april 2021
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

Microsoft Power BI maakt snel opgang binnen bedrijven en organisaties. Microsoft Power BI is een krachtige tool. Een belangrijk aspect daarbij zijn de dashboards, om zo de data gebruiksvriendelijk en toegankelijk te presenteren. Waar moet je nu op letten bij het inrichten van dashboards. Wij helpen je in dit blog alvast op weg.

Interactieve Microsoft BI Dashboards

Dashboards in Microsoft Power BI geven jouw collega’s toegang tot actuele, gevisualiseerde data. Het delen van dashboards binnen jouw organisatie gaat snel en eenvoudig. Actuele data is op ieder moment in te zien. Trends en patronen worden snel duidelijk en prognoses worden doorlopend bijgewerkt. Niet meer iedere keer handmatig rapportages in elkaar zetten. Die na het maken vaak al niet meer actueel zijn. Met Power BI Dashboard heb je doorlopend inzicht in actuele data en bespaar je jezelf veel tijd bij het maken van waardevolle rapportages.

Een Power BI dashboard

Wil je een Power BI Dashboard opstellen? Voor het maken van dashboards in Power BI, heb je Power BI-service nodig. Met de Power BI Desktop versie is het niet mogelijk om dashboards op te stellen.

Om een dashboard op te bouwen heb je onderliggende rapporten en gegevenssets nodig die je in jouw dashboard aanroept. De kwaliteit van de rapportages en dashboard is natuurlijk een belangrijk uitgangspunt. Je kunt daartoe de gebruikte datasets certificeren.

Een dashboard bestaat uit een pagina (canvas). De insteek daarbij is om op één canvas alleen de belangrijkste zaken op te nemen. Deze geven inzicht, waarbij de onderliggende gegevenssets gebruikt worden voor verdieping, analyse en om oorzaken te achterhalen.

Het opstellen van dashboards kan op talloze manieren. Met meer dan honderd templates, verschillende thema’s en interactieve elementen kun je altijd uit de voeten. Ook visualisaties vanuit je rapporten kun je terug laten terugkomen op een dashboard. Je kunt de weergaves dus helemaal naar wens inrichten. Bekijk de mogelijkheden.

Dashboard tegels in Power BI

Bij het maken van een dashboard kun je ook tegels instellen. Een tegel is een weergave van gegevens voor de geselecteerde tijd range. Je zou het ook een scorekaart kunnen noemen. Naast weergave van gegevens, kunnen tegels ook andere eigenschappen hebben.

Bijvoorbeeld de Power BI Q&A tegel. Hiermee kun je gebruikers van jouw dashboards de gegevens en visuals laten verkennen in hun eigen woorden en vraagstellingen. Zo wordt de achtergrond van de data duidelijk en aansluitend bij de terminologie van jouw gebruikers. Dit maakt de dashboards nog toegankelijker.

Daarnaast kun je Excel-werkmappen in OneDrive, Quick Insights en andere dashboards als tegel weergeven. Tekstvakken, afbeeldingen, video’s en streaming gegevens voeg je ook eenvoudig toe.

De grootte van tegels kun je aanpassen, zodat je de dashboard compositie krijgt die jij voor ogen hebt.

Hoe bouw je een Power BI Dashboard op?

 • Bij het maken van een dashboard is het belangrijk om je af te vragen voor wie je het dashboard samenstelt.
 • Wat is hun informatiebehoefte, welke gegevens vinden ze belangrijk?
 • Welke beslissingen worden genomen op basis van deze data?
 • Welke trends willen zijn kunnen waarnemen?
 • Kun je een benchmark toevoegen?
 • Welke datasets kun je combineren voor inzicht en analyse?
 • In welke visualisatie komt de data het best tot haar recht.
 • Wat is de trend, ontwikkeling?

Via een gedeeld dashboard kunnen de gebruikers de onderliggende rapporten bekijken. Het is dus niet nodig om veel of gedetailleerde informatie in je dashboard weer te geven. Less is more. Oftewel houd het simpel en overzichtelijk. Als iemand meer wil weten over een bepaalde dataset, kunnen zij snel via het aanklikken van de betreffende tegel het rapport inzien.

Dashboard vormgeving

Een mooi vormgegeven dashboard is overzichtelijk en snel te doorgronden. Ook is de branding van jouw organisatie bij een rapport een aandachtspunt. Ook dit (interne) rapport is een huisstijldrager.

Bovendien is het belangrijk om te bedenken hoe de doelgroep omgaat met verschillende vormen van visualisaties. De Gestalt-principes geven hier vaak een goede richtlijn voor. Deze principes zijn gebaseerd op de aangeboren neiging van ons brein om alles wat we zien te organiseren in groepen en samenhangende vormen.

Een aantal van deze principes zijn goed toe te passen in een Power BI dashboard. Het principe van nabijheid houdt in dat alles dat bij elkaar hoort ook bij elkaar staat. Dus visualisaties van data die relaties met elkaar hebben staan idealiter dicht bij elkaar. Volgens het principe van gelijkenis moeten deze elementen met soortgelijke inhoud dan ook visueel overeenkomen. Gebruik dezelfde soort opmaak bij deze grafieken en tabellen zodat het voor de gebruiker makkelijk is waar te nemen.

Als er wordt gekeken naar het principe van omsluiting zien we dat de tegels in een dashboard al omsloten zijn door een kader. Dit helpt de gebruiker de data te kunnen onderscheiden van omliggende tegels en het als individuele groep te zien.

Enkele do’s en don’ts voor dashboard vormgeving op een rij:

Don’ts:

 • Veel mooie, maar lastig te lezen visuals gebruiken, zoals 3D-diagrammen.
 • Cirkelvormige diagram typen gebruiken bij meer dan acht categorieën. Gebruikers kunnen dit lastig vergelijken en aflezen.
 • Grote en kleine metingen op dezelfde schaal combineren. Voor meer gebruiksvriendelijkheid is een visualisatie met een tweede as aan te raden.
 • Onnodig veel data of gegevens in één visualisatie weergeven. Meestal zijn diagrammen of grafieken al te snappen wanneer er niet bij elk punt een getal wordt weergegeven (abstracte weergave).

Do’s:

 • Consistente schalen gebruiken op de assen.
 • Maximaal vier cijfers gebruiken voor een getal. Een getal kan dan beter als bijvoorbeeld 2 miljoen worden genoteerd.
 • Simpele en overzichtelijke visualisaties zorgen voor de beste consumptie van informatie.

Er zijn veel aspecten waar je bij het samenstellen van een Power BI dashboard rekening mee kunt houden. Power BI biedt eindeloos veel mogelijkheden. Meteen succesvol op weg? Neem contact op, wij helpen jou succesvol Microsoft Power BI dashboards in te zetten.

Een Microsoft Power BI Dashboard in één dag? Wij regelen het voor je. 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI".

 • Word een datagedreven organisatie: Ontdek hoe je met praktische stappen jouw organisatie transformeert naar een datagedreven cultuur.
 • Verbeter besluitvorming met data: Leer methoden om data effectief te gebruiken voor slimmere, snellere bedrijfsbeslissingen.
 • Ontgrendel de kracht van Microsoft Power BI: Maak kennis met hoe Microsoft Power BI jouw data-analyse en visualisatie naar een hoger niveau tilt.
Naam(Vereist)
Hidden
Welke whitepaper is er gedownload