Werken met Teams: wat is er nieuw? (2)
Werken met Teams is altijd aan verandering onderhevig. Microsoft (MS) optimaliseert haar applicaties namelijk continu. Dat is ook noodzakelijk, want organisaties hebben wisselende én aanvullende behoeften. Zo krijgen organisaties te maken met steeds groter wordende datastromen én met strengere wetgeving omtrent compliance.
Denk bijvoorbeeld aan de AVG, ISO-normen, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en NEN-normen. Bij Microsoft is veiligheid topprioriteit. Daarom blijft Microsoft zich daarin verder ontwikkelen. Een van de nieuwste features van het werken met Teams is de end-to-end encryptie (E2EE) wanneer je belt met Microsoft Teams. Hierdoor wordt werken met Teams dus nog veiliger!
Wat is end-to-end encryptie?
End-to-end-encryptie, oftewel E2EE, is het versleutelen van berichten op een zodanige wijze dat alleen de afzender en ontvanger de inhoud van berichten kunnen horen en zien. Dit betekent dat twee partijen kunnen communiceren via Microsoft Teams zonder dat anderen kunnen meeluisteren. End-to-end-encryptie geldt als de gouden standaard voor het beschermen van communicatie.
In het end-to-end encryptie systeem van Microsoft Teams hebben dus enkel de afzender en de ontvanger toegang tot informatie en niemand anders. Dus geen hackers, geen ongewenste derden, niet de beheerder van Teams of wie dan ook heeft de mogelijkheid tot het horen/zien van de verzonden/ontvangen gegevens op de server. De codering vindt namelijk plaats op apparaat niveau. Dat wil zeggen, berichten en bestanden worden versleuteld voordat ze de telefoon of computer verlaten en worden pas ontsleuteld als ze hun bestemming hebben bereikt. Het resultaat is dat niemand toegang heeft tot gegevens op de server omdat ze niet over de privé sleutels beschikken om de gegevens te decoderen.
Werken met Teams E2EE: hoe werkt het?
End-to-end encryptie is pas per december 2021 mogelijk binnen het werken met Teams. Deze nieuwe feature is (momenteel) enkel mogelijk binnen Teams met de optie ‘bellen’, maar Microsoft werkt aan het verder uitrollen van deze veiligheidskeuze. Dit betelent dat met deze huidige release alleen de realtime video- en spraakgegevens voor één-op-één Teams-gesprekken end-to-end versleuteld zijn. Beide deelnemers moeten daarbij wel deze instelling inschakelen om end-to-end-codering in te schakelen. End-to-end encryptie in Microsoft 365 daarentegen beschermt chat, het delen van bestanden, aanwezigheid en andere inhoud in de oproep.
Of stel je vragen in de live chat!
- Beschikbaar voor jouw vragen
Download de gratis whitepaper:
"Dit zijn dé Social Intranet trends van 2023!"
- Interactief intranet: Ontdek de evolutie naar een interactief platform waar medewerkers samenwerken en content personaliseren.
- Microsoft Viva: Verken hoe Viva samenwerking en connectiviteit verbetert met tools als Engage en Learning.
- Mobiele focus en AI: Leer over mobiele toegankelijkheid en AI-integratie voor slimme functies op het intranet.
- Je gegevens zijn veilig opgeslagen.
Werken met Teams E2EE: de rol van de admin
End-to-end encryptie voor Teams-oproepen is nu algemeen beschikbaar IT-beheerders hebben daarbij de mogelijkheid de functie voor hun organisatie in te schakelen en te beheren zodra de laatste update is volbracht binnen de organisatie. I-Experts, als Microsoft Gold Partner, heeft al Meerdere zakelijke dienstverleners in Nederland geadviseerd omtrent het uitrollen van E2EE voor Teams-oproepen.
Nadat de admin E2EE mogelijk heeft gemaakt is de end-to-end-versleuteling niet direct standaard beschikbaar voor alle gebruikers binnen jouw organisatie. Na het technische aspect te hebben voltooid moeten de door de admin geselecteerde gebruikers nog wel zelf de end-to-end-codering inschakelen in hun Teams-instellingen. IT behoudt daarbij de mogelijkheid om E2EE voor één-op-één Teams-gesprekken indien nodig uit te schakelen.
Zijn er medewerkers die end-to-end encryptie willen inschakelen? Dan kunnen zij de volgende stappen volgen:
- Rechtsboven in het Teams-scherm selecteert de medewerker zijn/haar profielfoto.
- Kies vervolgens Instellingen > Privacy.
- Schakel end-to-end encryptie in bij gesprekken door de ‘schakelaar’ om te zetten.
Werken met Teams E2EE: blijven alle opties beschikbaar?
Bij gebruik van end-to-end encryptie binnen Teams gesprekken zijn bepaalde functies niet beschikbaar die wel beschikbaar zijn zonder de E2EE. Als deze functies nodig zijn voor een oproep kan de gebruiker de E2EE uitschakelen door naar zijn instellingen te gaan en end-to-end encryptie op dezelfde manier uit te schakelen als deze was ingeschakeld. Hieronder is aangegeven welke features wegvallen bij E2EE gesprekken binnen Teams.
- Opnemen
- Live ondertiteling en transcriptie
- Doorverbinden (blind, veilig en consult)
- Gesprek parkeren
- Oproep samenvoegen
- Call Companion en overzetten naar een ander apparaat
- Voeg deelnemer toe om van het één-op-één gesprek een groepsgesprek te maken
Welke voordelen heeft werken met Teams nog meer?
Naast het gegeven dat werken met Teams zeer veilig is, zijn er uiteraard nog vele andere redenen waarom organisaties kiezen voor Teams. Bij I-Experts hebben onze gecertificeerde consultants veel ervaring met Teams en dat heeft de volgende inzichten opgeleverd:
- Meest uitgebreide communicatie- en chatapplicatie die er is
- Naadloze integratie met alle andere Microsoft 365-applicaties
- Geschikt voor desktop, laptop, tablet en smartphone
- Personalisatie van informatieaanbod mogelijk
- Voldoet aan actuele eisen rondom informatiebeveiliging en security
- Microsoft stelt continu nieuwe features en innovaties beschikbaar
- Standaard inbegrepen bij MS 365 licenties