Succes met adoptie

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
26 augustus 2022
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

In een eerdere blog (veranderen zonder adoptie is geen optie) schreven we al over het belang van adoptie. Maar wat betekent dit in de praktijk, wat is het effect van adoptie? Welke resultaten levert het op, hoe creëer je successen en wat gebeurt er als je geen of te weinig aandacht besteedt aan adoptie? In deze blog beschrijven we hoe je als organisatie op verschillende vlakken succesvol kunt implementeren zijn dankzij adoptie. 

Succesvol implementeren

Het eerste en meest voor de hand liggende gebied waarin je als organisatie successen kunt behalen met adoptie: de implementatie van nieuwe technologie. Want, zoals Microsoft het zelf ook stelt, digitale transformatie gaat voor 80% over mensen en gedrag en voor slechts 20% over technologie. De tool is immers niet het doel. Het gaat erom wat je met de nieuwe technologie wil bereiken, bijvoorbeeld slimmer samenwerken of effectiever vergaderen. Om die doelen te bereiken is het nodig dat medewerkers een andere way of working aanleren en toepassen, een gedragsverandering dus. Adoptie zorgt ervoor dat je zulke veranderingen goed begeleidt en ze slagen. Met onze adoptiedienstverlening begeleiden we organisaties bij de digitale transformatie en helpen we je zo om de eerste successen te behalen met implementaties. De klantcase van Unigarant beschrijft mooi hoe we dit aanpakken en in de whitepaper over adoptie gaan we dieper in op het belang van adoptie. 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"Veranderen zonder adoptie is geen optie!​​"

  • Kracht van Inzicht: Ontdek hoe inzicht in adoptie kan leiden tot betere bedrijfsresultaten.
  • Impact op Productiviteit: Leer hoe adoptie direct verbonden is met medewerkerstevredenheid en efficiëntie.
  • Strategie voor Succes: Ontdek de strategische benaderingen die organisaties nodig hebben voor een succesvolle adoptie.
Naam(Vereist)

Pas op voor het kaartenhuiseffect

Een grote valkuil ligt op de loer bij dergelijke trajecten. Denken dat het klaar is als de implementatie van de nieuwe technologie is afgerond. De medewerkers zijn begeleid in de verandering en passen de nieuwe werkwijze toe. Dus gewenste resultaat behaald en op naar het volgende project denkt men. Helaas treedt dan vaak het ‘kaartenhuiseffect’ op: de boel stort in elkaar, men vervalt in oude patronen. De nieuwe werkwijze blijkt namelijk nog niet helemaal ingesleten te zijn bij medewerkers en behoeft dus nog aandacht. Daarom is de Reinforcement-fase zo belangrijk, de laatste fase in het ADKAR-model van Prosci dat we toepassen in onze adoptieaanpak. Daarin gaat het om het bekrachtigen van het nieuwe gedrag en het meten en bijsturen daarop. Het heeft tijd nodig voordat nieuw gedrag gewoontegedrag wordt. Belangrijk dus om te realiseren: ook al is het project afgerond, zorg dat je aandacht blijft besteden aan gebruikersadoptie. 

Zo moet het dus niet

Steeds meer organisaties zien het belang in van adoptie. En toch maken we het nog wel eens mee: IT-managers die nieuwe technologie met een ‘big bang’ aanpak ‘over de schutting gooien’. Dat heeft meer weg van installeren dan van implementeren. Ze vinden adoptie maar onzin, medewerkers moeten niet zeuren en gewoon gebruiken wat ze aangeleverd krijgen. Kansloos vinden wij, want dat leidt alleen maar tot weerstand en frustratie bij medewerkers. Je bereikt er niks mee, in ieder geval geen succes. 

ADKAR-model

Succesvol innoveren

Als je als organisatie enkele mooie resultaten hebt geboekt met geslaagde implementaties, is een logische vervolgstap om succesvol te gaan innoveren. Met de implementaties bouw je namelijk ervaring op in het doorvoeren van veranderingen. Je leert in de praktijk welke adoptieaanpak en -middelen goed werken in de organisatie, én medewerkers ervaren dat ze steeds beter presteren dankzij de veranderingen die ze doormaken. Zodoende wordt de veranderkracht van de organisatie en de veranderbereidheid van de medewerker vergroot. Dit is een uitstekende basis voor continue verandering en adoptie. Dit komt goed van pas in het huidige IT-landschap, die veelal Cloud-gebaseerd is en daardoor continu verandert en continue adoptie behoeft.  

Clouddiensten als Microsoft 365 lenen zich bovendien bij uitstek voor innovatie. In de eerste implementaties breng je de basis op orde met het online samenwerken in Teams, SharePoint en OneDrive. Vaak wordt in deze fase ook data gemigreerd van on-premises omgevingen naar de Cloud. Vervolgens ga je steeds slimmer samenwerken en maak je daarbij gebruik van bijvoorbeeld OneNote, Planner en Forms. En uiteindelijk kom je op het niveau van innovatieve toepassingen met behulp van bijvoorbeeld het Power Platform en Microsoft Viva. 

Succesvol groeien

Adoptie kan er ook toe leiden dat je als organisatie succesvol groeit. Blije werknemers zijn productieve werknemers, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Adoptie van nieuwe technologie zorgt ervoor dat werknemers hun werk slimmer kunnen doen. Daar worden ze blij van. En blije werknemers werken harder en omdat ze slimmer/efficiënter werken zijn ze dubbel zo productief. Zodoende boek je ook bedrijfseconomisch resultaten.  

Bovendien zullen blije medewerkers eerder geneigd zijn om bij de organisatie te blijven werken en zijn het uitstekende ambassadeurs om nieuw personeel aan te trekken. Dit betekent dat je als organisatie kunt groeien. 

Ook op het gebied van digitale volwassenheid kan een organisatie altijd groeien. Bij I-Experts hebben we een groeimodel ontwikkeld om organisaties te ondersteunen bij de groei van de digitale volwassenheid op verschillende gebieden. Dan hebben we het uiteraard over adoptie, maar ook over security, compliance, bedrijfsprocessen, inzicht, integratie, communicatie en samenwerken. Door middel van een assessment inventariseren we op welk niveau de organisatie acteert op de verschillende assen, en bieden we een perspectief voor mogelijke groei. 

Klaar om te groeien?

Wil je meer weten over ons groeimodel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten via 055 799 172 of sales@i-experts.nl. 

Wil je meer informatie over adoptie? Lees hier verder: 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"Veranderen zonder adoptie is geen optie!​​"

  • Kracht van Inzicht: Ontdek hoe inzicht in adoptie kan leiden tot betere bedrijfsresultaten.
  • Impact op Productiviteit: Leer hoe adoptie direct verbonden is met medewerkerstevredenheid en efficiëntie.
  • Strategie voor Succes: Ontdek de strategische benaderingen die organisaties nodig hebben voor een succesvolle adoptie.
Naam(Vereist)