Wat is data visualisatie?

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
14 februari 2023
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

Wat is data visualisatie?

Data visualisatie is het grafisch of geïllustreerd weergeven van data, met als doel het inzichtelijker te maken om het te kunnen analyseren. Door informatie met behulp van deze visuele weergave op een overzichtelijke en effectieve manier te laten zien, kunnen de experts de cijfers en getallen vertalen naar bijvoorbeeld een infographic, dashboard, rapport of andere verschillende soorten visualisaties.

Een voorbeeld van een data visualisatie is het inzichtelijk maken van cijfers door data te presenteren in grafieken, kaarten en andere visuele elementen. Met deze grafische elementen kan je vervolgens patronen, trends en/of verbanden aantonen.

Data visualisatie maakt het eenvoudiger om grote hoeveelheden data te interpreteren om zo inzicht te verkrijgen in verbanden die je op het eerste oog misschien niet voor mogelijk had gehouden.

Data visualisatie kan worden toegepast in allerlei branches, waaronder financiële dienstverlening, de zorg en de wetenschap. Door je data visueel te presenteren maak je geïnformeerde en weloverwogen beslissingen. Gebruik datavisualisatie voor het maken datagedreven business, het communiceren van complexe informatie aan stakeholders en de kennis en interpretatie van de bedrijfseigen data te vergroten.

Hoe kun je data visualiseren?

Data kun je visualiseren op allerlei verschillende manieren. Welke manier het beste past bij jouw data is afhankelijk van het type gegevens, en welk doel je wilt bereiken met de data visualisatie. Je kan data visueel weergeven in software, zoals Microsoft Power BI, die het makkelijker maakt om met grafieken en diagrammen te werken.

Hoe je data vervolgens presenteert kan in verschillende vormen. Je kan bijvoorbeeld data visualiseren in:

  1. Staafdiagrammen of histogrammen
  2. Cirkeldiagrammen
  3. Lijngrafieken
  4. Spreidingsdiagrammen
  5. Vlakdiagrammen of hittekaarten

Er zijn nog talloze andere manieren analyses op data uit te voeren om het daarna te presenteren.

Afhankelijk van de prestaties die je wilt behalen is er een breed scala aan vormen beschikbaar om je data in te visualiseren. Het liefst doe je dit natuurlijk niet allemaal zelf. Gelukkig zijn er verschillende soorten software op de markt die je helpen met het verzamelen van al je data om het vervolgens te verwerken in visueel weergegeven dashboards. Bijvoorbeeld Power BI, van Microsoft. Microsoft Power BI (BI staat voor business intelligence), staat volledig is het teken van het op een visuele manier toegankelijk en interpreteerbaar maken van grote datasets.

Daarnaast is de software verrijkt met allerlei slimmigheden om de gebruiker waardevolle inzichten te geven. En kun je kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om trends te ontdekken en daar passend beleid bij te ontwikkelen.

Waarom is data visualisatie belangrijk?

Dat datavisualisatie belangrijk is snap je waarschijnlijk wel. Voor een goede besluitvorming heb je inzicht nodig in de gegevens van je bedrijf. Deze hoeveelheid data vertelt het verhaal van de onderneming, laat het effect van beslissingen zien en helpt je trends en ontwikkelingen te herkennen en op te anticiperen.

Door de cijfers vast te leggen in een grafiek of diagram kun je effectiever meten en begrijpen welke invloed je beslissingen hebben op de resultaten van het bedrijf. Door het overbrengen van data naar de interactieve dashboards van Microsoft Power BI zorg je er ook voor dat deze grote hoeveelheid data wordt verwijderd uit Excel en/of de hersenen van werknemers en wordt vastgelegd op een plek die voor alle werknemers te bereiken en te analyseren is. En dat is essentieel voor de continuïteit en stabiliteit van de onderneming.

Wat kun je met data visualisatie?

Data visualisatie helpt je, in bijvoorbeeld Power BI, inzichten, trends en ontwikkelingen te herkennen. Door deze visualisaties te combineren kun je heldere rapporten opstellen. Uiteindelijk beschik je over een duidelijker beeld van de organisatie en kun je je onderbuikgevoel onderbouwen en glasharde data, die begrijpelijk, interactief en geordend wordt weergegeven in data visualisaties.

Hoeveel data heb ik nodig om data visualisatie toe te passen?

De hoeveelheid data die je nodig hebt om het op een goede manier te visualiseren is afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder onder andere de complexiteit van de data en het soort visualisatie dat je wilt creëren.

Voor eenvoudige visualisaties zijn een aantal honderen datapunten misschien al genoeg. Maar ga je voor een complexere visualisatie, die data combineert uit verschillende bronnen, dan heb je tienduizenden, al dan niet miljoenen datapunten nodig.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de data net zo belangrijk is als de kwantiteit. Veel data die slecht gestructureerd is of fouten bevat is funest voor je visualisatie, want dan kun je er alsnog niet op vertrouwen.

Voordat je aan de slag gaat met het visualiseren van data, moet je er eerst zeker van zijn dat je data opgeschoond is en dat de data correct is en geschikt voor wat je wilt bereiken met je visualisatie.

 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI".

  • Word een datagedreven organisatie: Ontdek hoe je met praktische stappen jouw organisatie transformeert naar een datagedreven cultuur.
  • Verbeter besluitvorming met data: Leer methoden om data effectief te gebruiken voor slimmere, snellere bedrijfsbeslissingen.
  • Ontgrendel de kracht van Microsoft Power BI: Maak kennis met hoe Microsoft Power BI jouw data-analyse en visualisatie naar een hoger niveau tilt.
Naam(Vereist)
Hidden
Welke whitepaper is er gedownload