De Security Scan van I-Experts verbetert het beveiligingsniveau van jouw Microsoft 365-omgeving

Auteur
Kelly Westra
Datum
4 juli 2022
Functie
Content Marketeer
Inhoudsopgave

Het aantal datalekken door hacking, malware of phishing is opnieuw fors gestegen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens waren er in 2021 88% meer meldingen dan in het jaar daarvoor. Weet jij hoe goed jouw Microsoft 365-omgeving beschermd is tegen cyberaanvallen? Goed nieuws: Dat kun je meten met de Microsoft Security Scan bij I-Experts!

Elk jaar publiceert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN). Dit onderzoek geeft inzicht in de digitale dreigingen en risico’s in Nederland. Het rapport over 2021 bevat voor het eerst een apart hoofdstuk over ransomware. Deze gijzelsoftware wordt steeds populairder onder cybercriminelen. Met kwaadaardige software versleutelen ze bestanden of systemen. Pas wanneer je als slachtoffer losgeld hebt betaald, zijn deze bestanden weer toegankelijk. Althans, als je geluk hebt. Want ook wanneer je het losgeld betaalt, is dat geen garantie.

Bedrag aan losgeld stijgt fors

Ook het gemiddelde bedrag aan losgeld stijgt fors. Volgens Palo Alto Networks, een Amerikaans cyberbeveiligingsbedrijf, nadert het gemiddelde losgeldbedrag de 1 miljoen dollar. In Nederland heeft 46 procent van het MKB met ransomware te maken gehad. De schattingen van de schade lopen uiteen van miljoenen tot miljarden euro’s. Ook andere sectoren zijn doelwit van gijzelsoftware. Zo zijn er aanvallen geweest op universiteiten, ziekenhuizen, bedrijven en gemeenten. Daarbij kwam vaak de hele dienstverlening stil te liggen.

Datalekken

Een ander groot risico bij een cyberaanval is dat persoonsgegevens op straat belanden. Dan is er sprake van een datalek. Als je je beveiliging niet op orde had, kun je daarvoor zelfs een hoge boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Daar komt de reputatieschade nog bij. Plus de tijd en het geld die je kwijt bent aan het herstellen van de schade aan je IT-systemen en bestanden. En vergeet niet: als je een datalek hebt gehad, ben je verplicht dit binnen 72 uur te melden bij de AP. Wanneer je dit niet doet, of te laat, riskeer je ook een boete.

Microsoft en cybercriminaliteit

Microsoft beschermt zijn gebruikers zo goed mogelijk tegen cybercriminaliteit. Het bedrijf gaat de komende vijf jaar nog eens 20 miljard dollar (zo’n 17 miljard euro) extra investeren in cyberveiligheid. Dat is vier keer zoveel als eerder gepland. Het is een reactie op de oproep van de Amerikaanse president om hier meer aandacht aan te besteden. Bovendien geeft Microsoft 150 miljoen dollar uit om Amerikaanse overheden te helpen hun computersystemen up-to-date te houden.

Download de gratis whitepaper:
7 tips om je IT-omgeving te beveiligen​

  • Ransomware: de dreiging en bescherming: Ontdek de opkomende gevaren van ransomware en hoe je jezelf kunt beschermen.
  • Beschermingsstrategieën: Praktische tips om ransomware te bestrijden, waaronder bewustwording, sterke wachtwoorden en continue monitoring.
  • Microsoft's cybersecurity rol: Ontdek hoe Microsoft investeert in de veiligheid van de Azure cloud en specifieke tools zoals Fusion Detection.

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

PEN-testen en phishing-testen

Als I-Experts willen we natuurlijk al onze klanten helpen om ze te beschermen tegen cybercrime. We vinden het heel belangrijk dat jouw Microsoft 365-omgeving zo veilig mogelijk is. Daarvoor kijken we naar de techniek, de processen en de mens. Deze drie samen zorgen voor structuur. Met techniek bedoelen we: je server, je netwerk en de dingen die je binnen je Microsoft 365-omgeving hebt: mobiel, laptop, et cetera. Met PEN-testen kun je controleren hoe goed je deze techniek hebt beveiligd. Processen hebben betrekking op hoe je de omgang met security hebt geregeld. Het Microsoft-platform is een hulpmiddel om dit in te richten. En natuurlijk vergeten we de mens niet. Mensen blijken vaak de zwakste schakel binnen de keten van security. Hoe gebruiken zij de Microsoft 365-omgeving met alle applicaties? Herkennen zij aanvallen van buiten? Dit kun je checken met Phishing-testen.

Microsoft Security Scan

Met de Microsoft Security Scan van I-Experts kunnen we snel meten wat jouw huidige beveiligingsstatus is binnen het Microsoft 365-cloudplatform. Binnen 24 uur na je aanvraag leveren we gegarandeerd je securityscore aan. We checken dus eerst de score van de Microsoft 365-tenant van jouw bedrijf. Wordt deze benchmark niet gehaald, dan adviseren we sterk om de volledige scan uit te voeren. Dan brengen we in kaart wat de aandachtspunten zijn. En hoe je deze verbeteringen kunt doorvoeren. Ook dat kun je natuurlijk aan ons uitbesteden. Zo weet je zeker dat alle data binnen je Microsoft 365-omgeving beveiligd is.

Gebruikersvriendelijkheid

Bij het verbeteren van de veiligheid van je Microsoft 365-omgeving letten we ook op de gebruikersvriendelijkheid. Vaak vermindert het gebruiksgemak bij een hogere beveiliging. Daarom gaan we samen met jou op zoek naar de juiste balans. We bespreken welk beveiligingsniveau past bij jouw organisatie. Vervolgens helpen we je bij de realisatie hiervan. Zodat iedereen veilige en prettig kan werken in zijn Microsoft 365-omgeving. Nu en in de toekomst.

Training security-bewustwording

Wil je de cyberveiligheid binnen jouw bedrijf nog verder verhogen? Zorg er dan voor dat alle medewerkers zich maximaal bewust zijn van alle risico’s en gevaren. Het lijkt zo onschuldig om een makkelijk password te gebruiken. Zoals je postcode of de naam van je huisdier. Maar sterke wachtwoorden zijn dit niet. Ook weglopen van je laptop om een kop koffie te halen, is niet zonder risico. Er kan altijd een indringer op de werkvloer komen. Of een bezoeker met kwade bedoelingen. Dan is het wel zo veilig om je laptop te vergrendelen. Met trainingen kun je het bewustzijn over veilig werken onder alle medewerkers verhogen. Zodat je het risico op hacks en datalekken nog verder minimaliseert. Bij I-Experts geven wij dit soort trainingen. Ook daarmee helpen we je graag!

Wil je meer weten over de Microsoft Security Scan bij I-Experts? Je leest het hier.