Microsoft Power BI, zo wordt jouw bedrijf datagedreven

Kelly Westra

Content Marketeer

Microsoft Power BI

Wat is Microsoft Power BI?

De Microsoft Power BI tool is een interactieve, slimme software die het management en je collega’s helpt om de al in het bedrijf aanwezige data, ofwel business intelligence, vanuit verschillende bronnen te analyseren en te verwerken in een begrijpelijk visueel overzicht op interactieve dashboards.

Want ieder bedrijf heeft gegevens. Deze databronnen zijn belangrijk om resultaten bij te houden, keuzes te maken, budgetten te beheren en beleid te bepalen. Maar het verzamelen, actualiseren en delen van die informatie in rapportages mag niet teveel tijd kosten. Toch is dat precies wat er nog vaak gebeurt. Microsoft Power BI biedt je de kans deze tijd te besparen.

Wat kun je doen met Microsoft Power BI?

Microsoft Power BI geeft iedereen de tools om data tot leven te wekken. De mogelijkheden van Power BI zijn eindeloos. En je kunt al snel aan de slag met gegevens uit bijvoorbeeld een Excel bestand of SharePoint, maar het is ook mogelijk een verbinding te maken met bekende veelgebruikte externe programma’s zoals HubSpot, Salesforce, Mailchimp en Google Analytics, en nog veel meer.

Wanneer de gegevens zijn ingeladen in Microsoft Power BI kun je er mee aan de slag. Gebruik de tools binnen Power BI om de informatie te specificeren en te ordenen. Bijvoorbeeld met Power Query en Power Pivot.

 • Power Query transformeert data en bereid het voor om geïnterpreteerd te worden. Ook slaat het alle stappen op, zodat een query, of vraag, opnieuw uitgevoerd kan worden. Zo wordt data steeds op dezelfde manier met dezelfde parameters verzameld.

 • Power Pivot is een technologie voor gegevensmodellen waarmee je deze gegevensmodellen kunt maken, relaties tot stand kunt brengen en berekeningen kunt maken.

Waarom gebruik je Microsoft Power BI?

Je gebruikt de Power BI-functies om inzicht te krijgen in je data. Ieder bedrijf heeft data. Alles wat je doet, genereert immers data. De uitdaging zit in het feit dat men niet altijd tot de juiste inzichten kan komen door alleen onbewerkte cijfers te bekijken. Wanneer databronnen visueel verwerkt worden, ontstaan er patronen, je gaat verbanden zien en je krijgt inzichten die anders misschien verborgen zouden blijven. De data wordt tot leven gewekt en gaat voor jou werken. Geen taaie rapportage, maar gestroomlijnde en gepersonaliseerde visualisaties.

Nog een fijne tip, zorg dat je de weergave sorteert op gesprek in plaats van per bericht. Zo voorkom je dat je druk aan de slag gaat met een vraag of taak die je collega allang opgepakt en beantwoord heeft.

Wie werkt er met Power BI?

Je hoeft geen data-analist te zijn om te werken met Power BI. De meeste organisaties werken al met Microsoft-oplossingen zoals Teams, Excel, Word en Outlook. Power BI is op dezelfde manier opgebouwd, waardoor het er direct bekend en vertrouwd uitziet. Daarnaast heeft Microsoft veel trainingen voor verschillende doelgroepen beschikbaar via hun website. Veel van de functionaliteiten zijn te automatiseren, dit neemt het denkwerk weg voor de medewerkers die niet dagelijks met hun neus in de spreadsheets zitten.

Een overzichtelijk dashboard voor iedere gebruiker

Een eenvoudige weergave van je data bouw je zonder uitgebreide kennis, maar het is ook mogelijk om op maat gemaakte dashboards met ingewikkelde relaties en rekenmodellen te maken. Dan is het aan te raden om er een consultant daarbij in te schakelen.

Wil je zelf niet te lang nadenken over het inrichten van een omgeving voor jouw organisatie? I-Experts heeft de service 'Dashboard in 1 dag'. Een gecertificeerde consultant van I-Experts komt bij je langs om samen met jou het dashboard te ontwerpen en te ontwikkelen. Met onze grondige kennis van Microsoft Power BI kunnen wij snel een passend dashboard voor je bouwen. We bepalen welke informatie relevant is en welke data verzameld en gekoppeld moet worden.

Wat levert Power BI je op?

Het liefst neem je natuurlijk je managementbeslissingen op basis van een uitgebreid geanalyseerde rapportage. Meten is immers weten. Maar data analyseren data kost een hoop tijd en expertise, en deze zijn niet altijd vrij voor handen. Microsoft Power BI biedt je de kans om zelf business intelligence te verwerken en visualiseren in interactieve rapporten. De kracht zit in de eenvoud. Jij kiest uit welke bronnen data moet worden verzameld om te analyseren. Power BI doet daarna het werk voor jou.

Leer en lees alles over de 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI in onze gratis whitepaper:

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Een praktisch stappenplan, waarmee je verzekerd bent van een goede, veilige basis om aan de slag te gaan met data en Power BI.

Dit is de reden waarom jij Power BI moet gebruiken

Data en informatie zijn al aanwezig binnen je organisatie. Alleen bevindt deze data zich in verschillende bronnen, versnipperd en moeilijk om samen te brengen. Power BI brengt de data op één plek samen en stelt je in staat om op basis van actuele data je analyse te maken en beslissingen te nemen.

De voordelen van de Power BI tool op een rij

 1. Eenvoudige manier om informatieve rapportages te maken

 2. Slimme visualisaties om te presenteren binnen je organisatie

 3. Interactiviteit geeft een verdiepende laag aan de data

 4. Te integreren in andere tools, zoals ons Social Intranet

 5. Beschikbaar op desktop en mobiele devices

 6. Verhoog de productiviteit door afdelingen sneller inzicht te geven in hun data

Aan de slag met business intelligence tools

Microsoft biedt Power BI aan in verschillende vormen. Op zowel lokale computers als via de Power BI app. Het delen en bekijken van Power BI-rapporten en dashboards is eenvoudig op mobiele apparaten. Waar je medewerkers ook zijn, op elk device. Ontvang pushmeldingen en persoonlijke data waarschuwingen op je apparaat zodat je op de hoogte blijft van belangrijke veranderingen. Power BI is zowel (beperkt) gratis als via een licentievorm beschikbaar.

 • Power BI Desktop, gratis te gebruiken op lokale computers te installeren. In deze variant is het niet mogelijk om dashboards binnen de organisatie te delen en erin samen te werken. Toch is Power BI-desktop een prima startpunt.

 • Power BI Online, deze service is vanuit de cloud toegankelijk en biedt ondersteuning voor het bewerken van rapportages en samenwerking tussen teams en organisaties. Het in de cloud bewerken is echter wel beperkt.

 • Power BI Pro. Power BI Pro maakt het verschil door het delen van rapporten en dashboards met andere gebruikers met een Pro licentie mogelijk te maken. Integratie met andere Microsoft-applicaties zoals Microsoft Teams en SharePoint is hierbij ook een optie.  

 • Power BI Premium. Hierbij gaat het niet om een licentie per gebruiker maar een bedrijfsbrede licentie op basis van capaciteit.

Tot slot: Direct succesvol gebruik maken van Power BI

Wil je niet opnieuw het wiel uitvinden en meteen concreet aan de slag met software die je organisatie in staat stelt data te visualiseren met Microsoft Power BI? Maak dan gebruik van de ervaring en kennis van onze Power BI experts. Zij adviseren zodat je de oplossing op maat krijgt voor jouw situatie en maximaal van de voordelen kunt profiteren.  

Interesse naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Mail naar info@i-experts.nl of start een chat rechtsonder op deze website.

Download onze gratis whitepaper

Wil je meer weten over de voorbereidende stappen die je kunt zetten op weg naar het worden van een volledig datagedreven organisatie? Download onze gratis whitepaper en kom erachter.

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Een praktisch stappenplan, waarmee je verzekerd bent van een goede, veilige basis om aan de slag te gaan met data en Power BI.

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI, zo wordt jouw bedrijf datagedreven

De Microsoft Power BI tool is een interactieve, slimme software die het management en je collega’s helpt om de al in het bedrijf aanwezige data, ofwel business intelligence, vanuit verschillende bronnen te analyseren en te verwerken in een begrijpelijk visueel overzicht op interactieve dashboards.

Lees verder »
5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

Het is helaas weer zo ver, de zomer is bijna ten einde en iedereen is weer terug van vakantie. De out-of-office gaat uit, agenda weer aan, tijd om aan de slag te gaan. Jij en je collega’s zijn helemaal uitgerust. Misschien zelfs zo uitgerust dat je niet gelijk in de werkmodus komt. Hoe is dat bij jou? Kom jij weer goed in je werkritme en weet je de juiste prioriteiten te stellen? Met deze tips begin je na de vakantieperiode weer top aan je werk. 

Lees verder »
Succesvol implementeren

Succes met adoptie

Steeds meer organisaties zien het belang in van adoptie. En toch maken we het nog wel eens mee: IT-managers die nieuwe technologie met een ‘big bang’ aanpak ‘over de schutting gooien’. Dat heeft meer weg van installeren dan van implementeren. Met ons groeimodel ondersteunen we organisaties bij de groei van de digitale volwassenheid.

Lees verder »
Scroll naar top