Van het nieuwe werken naar digitale transformatie

Meindert Jan - Waardenburg

Meindert Jan - Waardenburg

Directeur

Outlook handtekening

Het Nieuwe Werken (HNW) is eigenlijk niet meer zo nieuw. Al sinds de opkomst van ICT is het mogelijk om flexibel om te gaan met werkplekken en werktijden. We werken met behulp van ICT steeds vaker op verschillende tijden, locaties en apparaten. Aan de andere kant zijn veel organisaties nog steeds ingericht op basis van het ‘oude werken’ op kantoor.  

Door de coronacrisis zien we eigenlijk een soort toename in Het Nieuwe Werken, doordat medewerkers wel thuis moeten werken. Bedrijven zijn gedwongen om versneld of intensiever te werken met digitale tools en werkprocessen onder de loep te nemen. Is dat het begin van een heuse digitale transformatie én cultuurverandering? 

Wat is Het Nieuwe Werken ook alweer? 

Het Nieuwe Werken was zo’n vijftien jaar geleden een nieuwe visie op de manier waarop mensen communiceren en samenwerken. Het Nieuwe Werken maakte het mogelijk om op een flexibele manier plaats- en tijdonafhankelijk te werken, passend bij de behoeften van de individuele werknemer. Dit concept is gebaseerd op een hoge mate van zelfstandigheid en leiderschap op basis van vertrouwen. Er wordt niet meer gestuurd op het aantal uur dat medewerkers aanwezig zijn, maar op resultaat en prestaties. Het is namelijk niet meer nodig dat iedere medewerker van 09:00 tot 17:00 uur op kantoor aanwezig is. 

Voordelen van flexibel werken

Flexibel werken kan veel voordelen bieden. Veel medewerkers werken thuis of op een andere locatie beter en geconcentreerder dan op kantoor. Dit verhoogt de arbeidsproductiviteit. Verder creëert de flexibiliteit voor veel mensen een betere work-life balansEr is tijd om de kinderen naar school te brengen en bijvoorbeeld in de avond nog een uurtje te werken. Ten slotte, maakt deze vrijheid een werkgever aantrekkelijk. Zeker voor de jongere generatie. 

Van Het Nieuwe Werken naar een digitale werkplek 

De belangrijkste factoren die tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken, zijn ICT-oplossingen. En dat gaat inmiddels veel verder dan het oorspronkelijke concept van Het Nieuwe Werken. Tien jaar geleden hadden we behalve telefoon, intranet en e-mail nog niet alle middelen om buiten kantoor optimaal te werken. Veel data en applicaties waren nog steeds alleen veilig toegankelijk via kantoor. Dat is veranderd met de komst van nieuwe technologieën die een digitale werkplek mogelijk maken. 

Benieuwd hoe jouw organisatie er in digitaal opzicht voorstaat en welke verbeterpunten er zijn voor jouw digitale werkomgeving? Je leest het in onze whitepaper ”in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek”.

Download de whitepaper:

Download de whitepaper en kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Digitale werkplek

Digitale werkplek faciliteert optimaal 

Met een digitale werkplek is alle bedrijfsinformatie toegankelijk via de cloud. Op die manier kunnen medewerkers gemakkelijk op iedere gewenste locatie aan projecten werken. Microsoft Office 365 is een bekend voorbeeld van een ICT-oplossing die de digitale werkplek faciliteert. Office 365 maakt de werkplek volledig digitaal en online beschikbaar op alle mobiele devicesMedewerkers hebben o.a. toegang tot Word, PowerPoint, Excel, SharePointMicrosoft Teams en e-mail 

Ook met collega’s samenwerken in een team hoeft niet meer vanuit één kantoor. Met bijvoorbeeld Microsoft Teams kunnen medewerkers chatten met collega’s, bestanden delen, online vergaderen en schermen delen. Nieuwe technologieën maken informatie overal toegankelijk. Het Nieuwe Werken is daarmee een stuk gemakkelijker en veiliger geworden. 

Van Het Nieuwe Werken naar digitale transformatie

Met de opkomst van nieuwe technologieën én de ervaringen met digitaal werken, worden huidige werkprocessen kritisch bekeken. Hoe kan het beter? En hoe kunnen digitale tools hierin ondersteunen? Een online werkplek is nog geen digitale transformatie. Digitale transformatie betreft de gehele bedrijfsvoering. Van klantenservice tot backoffice en van productie tot transport. Met behulp van technologie voeg je waarde toe voor je belangrijkste stakeholder: de klant. Dat vraagt om verregaande digitalisering en een enorme verandering in bedrijfscultuur

Verandering is vooral mensenwerk 

Medewerkers vormen een cruciale factor in het succes van nieuwe manieren van werken. Of het nu gaat om Het Nieuwe Werken, de introductie van een digitale werkplek, of een digitale transformatie. Dat vraagt niet alleen om andere kennis en vaardigheden, maar ook om een andere mindset. En dus ook om een andere manier van leidinggeven. Betrek medewerkers daarom op tijd bij de inrichting van dit soort processen. Gebruikersadoptie wordt gestimuleerd door de mogelijkheid om te experimenteren, feedback te vragen en door medewerkers intensief te begeleiden en te trainen. Uiteindelijk moet de werkomgeving duurzaam samenwerken bevorderen.

Haal nog meer uit Het Nieuwe Werken en digitalisering

Er wordt in deze crisistijd veel gevraagd van organisaties, hun medewerkers en technologie. De digitalisering van werkprocessen gaat in een sneltreinvaart. Een mooie kans om te beginnen met het inrichten van een digitale werkplek om Het Nieuwe Werken optimaal te faciliteren. En wellicht is dit een aanzet om de gehele bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te starten met een heuse digitale transformatie! 

Wil je meer lezen over hoe je digitaal samenwerken kunt vormgeven in je organisatie? Download dan ons whitepaper ‘In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek’.  

Download de whitepaper:

Download de whitepaper en kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Digitale werkplek
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top
Download de whitepaper!

In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek

Download de whitepaper kom erachter hoe je in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek kan gaan.

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI

Power BI is hét managementinformatiesysteem van Microsoft: een toegankelijke en gebruik(er)vriendelijke tool die je in staat stelt om de juiste beslissingen kunnen te nemen.

Download de whitepaper!

Wat zijn de Social Intranet trends van 2022?

De evolutie van het intranet staat nooit stil, daarom hebben we de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2022 voor een Social Intranet voor je op een rij gezet.