Van het nieuwe werken naar digitale transformatie
Het Nieuwe Werken (HNW) is eigenlijk niet meer zo nieuw. Al sinds de opkomst van ICT is het mogelijk om flexibel om te gaan met werkplekken en werktijden. We werken met behulp van ICT steeds vaker op verschillende tijden, locaties en apparaten. Aan de andere kant zijn veel organisaties nog steeds ingericht op basis van het ‘oude werken’ op kantoor.
Door de coronacrisis zien we eigenlijk een soort toename in Het Nieuwe Werken, doordat medewerkers wel thuis moeten werken. Bedrijven zijn gedwongen om versneld of intensiever te werken met digitale tools en werkprocessen onder de loep te nemen. Is dat het begin van een heuse digitale transformatie én cultuurverandering?
Wat is Het Nieuwe Werken ook alweer?
Het Nieuwe Werken was zo’n vijftien jaar geleden een nieuwe visie op de manier waarop mensen communiceren en samenwerken. Het Nieuwe Werken maakte het mogelijk om op een flexibele manier plaats- en tijdonafhankelijk te werken, passend bij de behoeften van de individuele werknemer. Dit concept is gebaseerd op een hoge mate van zelfstandigheid en leiderschap op basis van vertrouwen. Er wordt niet meer gestuurd op het aantal uur dat medewerkers aanwezig zijn, maar op resultaat en prestaties. Het is namelijk niet meer nodig dat iedere medewerker van 09:00 tot 17:00 uur op kantoor aanwezig is.
Voordelen van flexibel werken
Flexibel werken kan veel voordelen bieden. Veel medewerkers werken thuis of op een andere locatie beter en geconcentreerder dan op kantoor. Dit verhoogt de arbeidsproductiviteit. Verder creëert de flexibiliteit voor veel mensen een betere work-life balans. Er is tijd om de kinderen naar school te brengen en bijvoorbeeld in de avond nog een uurtje te werken. Ten slotte, maakt deze vrijheid een werkgever aantrekkelijk. Zeker voor de jongere generatie.
Van Het Nieuwe Werken naar een digitale werkplek
De belangrijkste factoren die tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken, zijn ICT-oplossingen. En dat gaat inmiddels veel verder dan het oorspronkelijke concept van Het Nieuwe Werken. Tien jaar geleden hadden we behalve telefoon, intranet en e-mail nog niet alle middelen om buiten kantoor optimaal te werken. Veel data en applicaties waren nog steeds alleen veilig toegankelijk via kantoor. Dat is veranderd met de komst van nieuwe technologieën die een digitale werkplek mogelijk maken.
Benieuwd hoe jouw organisatie er in digitaal opzicht voorstaat en welke verbeterpunten er zijn voor jouw digitale werkomgeving? Je leest het in onze whitepaper ”in 7 stappen naar een optimale digitale werkplek”.
In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek
Ontdek hoe jij direct jouw productiviteit kunt verhogen en kosten kunt besparen
- Boost jouw teamefficiëntie: Leer hoe jij de productiviteit met 30% kunt verhogen
- Minimaliseer jouw risico's: Bescherm jouw bedrijf tegen digitale dreigingen
- Creëer jouw ideale werkplek: Praktische tips die jij onmiddellijk kunt implementeren
- Je gegevens zijn veilig opgeslagen.
Digitale werkplek faciliteert optimaal
Met een digitale werkplek is alle bedrijfsinformatie toegankelijk via de cloud. Op die manier kunnen medewerkers gemakkelijk op iedere gewenste locatie aan projecten werken. Microsoft Office 365 is een bekend voorbeeld van een ICT-oplossing die de digitale werkplek faciliteert. Office 365 maakt de werkplek volledig digitaal en online beschikbaar op alle mobiele devices. Medewerkers hebben o.a. toegang tot Word, PowerPoint, Excel, SharePoint, Microsoft Teams en e-mail.
Ook met collega’s samenwerken in een team hoeft niet meer vanuit één kantoor. Met bijvoorbeeld Microsoft Teams kunnen medewerkers chatten met collega’s, bestanden delen, online vergaderen en schermen delen. Nieuwe technologieën maken informatie overal toegankelijk. Het Nieuwe Werken is daarmee een stuk gemakkelijker en veiliger geworden.
Van Het Nieuwe Werken naar digitale transformatie
Met de opkomst van nieuwe technologieën én de ervaringen met digitaal werken, worden huidige werkprocessen kritisch bekeken. Hoe kan het beter? En hoe kunnen digitale tools hierin ondersteunen? Een online werkplek is nog geen digitale transformatie. Digitale transformatie betreft de gehele bedrijfsvoering. Van klantenservice tot backoffice en van productie tot transport. Met behulp van technologie voeg je waarde toe voor je belangrijkste stakeholder: de klant. Dat vraagt om verregaande digitalisering en een enorme verandering in bedrijfscultuur.
Verandering is vooral mensenwerk
Medewerkers vormen een cruciale factor in het succes van nieuwe manieren van werken. Of het nu gaat om Het Nieuwe Werken, de introductie van een digitale werkplek, of een digitale transformatie. Dat vraagt niet alleen om andere kennis en vaardigheden, maar ook om een andere mindset. En dus ook om een andere manier van leidinggeven. Betrek medewerkers daarom op tijd bij de inrichting van dit soort processen. Gebruikersadoptie wordt gestimuleerd door de mogelijkheid om te experimenteren, feedback te vragen en door medewerkers intensief te begeleiden en te trainen. Uiteindelijk moet de werkomgeving duurzaam samenwerken bevorderen.
Haal nog meer uit Het Nieuwe Werken en digitalisering
Er wordt in deze crisistijd veel gevraagd van organisaties, hun medewerkers en technologie. De digitalisering van werkprocessen gaat in een sneltreinvaart. Een mooie kans om te beginnen met het inrichten van een digitale werkplek om Het Nieuwe Werken optimaal te faciliteren. En wellicht is dit een aanzet om de gehele bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te starten met een heuse digitale transformatie!
Wil je meer lezen over hoe je digitaal samenwerken kunt vormgeven in je organisatie? Download dan ons whitepaper ‘In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek’.
In 7 stappen naar een optimale digitale werkplek
Ontdek hoe jij direct jouw productiviteit kunt verhogen en kosten kunt besparen
- Boost jouw teamefficiëntie: Leer hoe jij de productiviteit met 30% kunt verhogen
- Minimaliseer jouw risico's: Bescherm jouw bedrijf tegen digitale dreigingen
- Creëer jouw ideale werkplek: Praktische tips die jij onmiddellijk kunt implementeren
- Je gegevens zijn veilig opgeslagen.