Nieuwe Microsoft Teams features 2022

Auteur
Jonathan Ouwehand
Datum
11 juli 2022
Functie
Online Marketeer
Inhoudsopgave

De ontwikkelingen van Microsoft Teams gaan hard. Microsoft voert om de haverklap wijzigingen door en komt continu met handige nieuwe features. In deze blog geef ik een overzicht van de meest interessante en bijzondere nieuwe features die Microsoft in het eerste halfjaar van 2022 heeft uitgebracht. 

Gedeelde kanalen (preview)

Dit is een van de meest gevraagde functionaliteiten die nu eindelijk beschikbaar is, in preview althans. We hebben er lang op moeten wachten, Microsoft heeft dit in maart 2021 namelijk al aangekondigd. Heel fijn dat deze functionaliteit er is, want nu kun je naast standaard en privékanalen ook gedeelde kanalen aanmaken in een team om te delen met mensen buiten het team. Vooral voor de samenwerking met externen is dit een welkome toevoeging, hiermee hoeven zij in Teams niet meer tussen organisaties te switchen. 

Vergaderupdates

Microsoft voert continu updates door om de vergaderbeleving steeds beter te maken. De volgende nieuwe features vind ik zelf erg handig en deel ik graag met je. 

Meldingen dempen tijdens vergaderingen 

Pushnotificaties zijn funest voor onze productiviteit. Het is misschien slechts een korte banner (al dan niet met geluid), het leidt je toch af van hetgeen je aan het doen was. Zo ook tijdens vergaderingen. Je kunt je Teams-status natuurlijk instellen op “Niet storen”, de praktijk leert dat we dat nog wel eens vergeten. Gelukkig is er nu de optie om Teams-meldingen tijdens een vergadering te dempen. Dit kun je eenmalig in een vergadering instellen, of via de Teams-instellingen voor alle vergaderingen activeren. 

Je eigen videofeed verbergen 

Een ander punt waarvan bekend is dat het afleidt en vermoeiend werkt: jezelf op het scherm zien tijdens vergaderingen. Standaard zie je namelijk de videofeeds van de deelnemers én die van jezelf. Met de nieuwe feature “Verbergen voor mij” verberg je het beeld van je camera voor jouw eigen weergave, anderen zien je video nog steeds. Indien nodig kun je jezelf met één druk op de knop weer zichtbaar maken. 

Sneltoets voor dempen opheffen (unmute) 

Tijdens een vergadering kies je er soms voor om je microfoon te dempen, bijvoorbeeld om ongewenste onderbrekingen of ruis te voorkomen. Als je dan even snel wat wil zeggen omdat iemand je wat vraagt, is het zoeken naar de juiste knop om het dempen op te heffen. Dan is deze nieuwe sneltoets handig! Houd de toetscombinatie Ctrl+spatiebalk (Windows) of Option + spatiebalk (Mac) ingedrukt om het dempen tijdelijk op te heffen. Zodra je de toetscombinatie loslaat, wordt de microfoon weer gedempt. 

Medeorganisatoren toewijzen 

De persoon die een Teams-vergadering inplant is de organisator. Soms is het handig om één of enkele medeorganisatoren te hebben, bijvoorbeeld als je een vergadering voor iemand anders inplant.  Tot voorkort was dit niet mogelijk. Met deze nieuwe feature kun je tot 10 medeorganisatoren aanwijzen. Zij kunnen niet exact hetzelfde als de initiële organisator (zo kunnen medeorganisatoren bijvoorbeeld niet de uitnodiging van de vergadering bewerken), wel kunnen ze de belangrijkste handelingen rondom de organisatie van een Teams-vergadering uitvoeren: vergaderopties wijzigen, de lobby beheren, de rol van andere deelnemers wijzigen, de vergadering vergrendelen en de vergadering beëindigen. 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"Dit zijn dé Social Intranet trends van 2023!"

  • Interactief intranet: Ontdek de evolutie naar een interactief platform waar medewerkers samenwerken en content personaliseren.
  • Microsoft Viva: Verken hoe Viva samenwerking en connectiviteit verbetert met tools als Engage en Learning.
  • Mobiele focus en AI: Leer over mobiele toegankelijkheid en AI-integratie voor slimme functies op het intranet.
Naam(Vereist)

Nieuwe chatfeatures

Ook in de chatfunctionaliteit zijn de laatste tijd veel features bijgekomen. Hieronder een opsomming van de meest opvallende wijzigingen in 2022 tot nu toe.

Chatbericht vastmaken 

Soms wil je een specifiek chatbericht bewaren om te onthouden of om makkelijker terug te kunnen vinden. Dan is het handig om te weten dat je nu chatberichten kunt vastmaken. Een vastgemaakt bericht wordt voor alle deelnemers bovenaan de chat weergegeven. Je ziet daar ook de naam van de afzender en de datum waarop deze oorspronkelijk is verstuurd. 

Loop-onderdelen 

Loop-onderdelen zijn zeer vernieuwend en bieden een moderne, dynamische manier om samen te werken in een 1:1 of groepschat. Wanneer je een Loop-onderdeel verzendt, kan iedereen in de chat deze inline bewerken en direct wijzigingen zien. Je kunt een alinea, tabel, checklist of ander onderdeel toevoegen en daar direct in samenwerken, waardoor je minder lange chatthreads zult krijgen en de samenwerking dus veel efficiënter verloopt. 

Voorgestelde antwoorden 

Sommige chatberichten hebben alleen een snelle bevestiging of een routineantwoord nodig. In plaats van een antwoord te typen, kun je nu op een van de suggesties klikken die boven het tekstvak verschijnen. Erg handig en dit bespaart je weer wat tijd.

Chat met jezelf 

Je hebt nu ook een eigen ruimte waarin je chats naar jezelf kunt sturen. Ik heb dit zelf nog niet gebruikt, de suggestie die Microsoft erbij geeft: “Gebruik voor concepten, stuur bestanden naar jezelf of leer chatfuncties beter kennen. Je kunt het dus gebruiken als een tijdelijke plek voor memo’s en dergelijke, en om de mogelijkheden van de chatfunctie uit te proberen. 

LinkedIn-integratie 

Je kunt in 1:1 chats het LinkedIn-profiel van je collega bekijken. Als je iemands profiel wil opvragen, klik dan in de chat op het tabblad LinkedIn. Dit werkt vooralsnog alleen voor interne contacten, daarmee zie ik het nut er niet zo van in.  

Chatdichtheid instellen 

Afhankelijk van je voorkeuren kun je de chatdichtheid aanpassen. Dit past het aantal chatberichten aan dat je op het scherm ziet. Gebruik de compacte instelling om 50 procent meer berichten op het scherm te passen. De standaard instelling is “Comfortabel”, de chatweergave zoals je die gewend bent. Vind ik zelf wel zo comfortabel, en overzichtelijker omdat de compacte weergave alles recht en onopgemaakt onder elkaar zet. 

Emoji’s nieuwe stijl 

Microsoft heeft de emojis bijgewerkt naar de zogenaamde Microsoft Fluent style. Volgens Microsoft brengt dit een levendigere en expressievere emoji-ervaring”. Ikzelf ben er geen voorstander van, vind ze niet mooi en vind vooral de verschillende lachebekjes moeilijker te onderscheiden. Laten we het erop houden dat smaken verschillen. 

Bekijk hieronder een aantal van de nieuwe features in Microsoft Teams!

Samenwerkingsupdate

Tenslotte nog een kleine doch belangrijke update rondom het werken met bestanden in teams. 

Koppeling tussen kanaal en bijbehorende SharePoint-mapnaam 

Bij het hernoemen van een Teams-kanaal wordt de bijbehorende SharePoint-map hernoemd en wordt de nieuwe naam weergegeven. Dit helpt bij het creëren van consistentie tussen beide, waardoor het voor gebruikers makkelijker wordt om bestanden terug te vinden en te werken met SharePoint vanuit Teams. 

Of stel je vragen in de live chat!

Live-chat I-Experts

Download de gratis whitepaper:
"Dit zijn dé Social Intranet trends van 2023!"

  • Interactief intranet: Ontdek de evolutie naar een interactief platform waar medewerkers samenwerken en content personaliseren.
  • Microsoft Viva: Verken hoe Viva samenwerking en connectiviteit verbetert met tools als Engage en Learning.
  • Mobiele focus en AI: Leer over mobiele toegankelijkheid en AI-integratie voor slimme functies op het intranet.
Naam(Vereist)

Wil je meer weten?

Lukt het jou en jouw organisatie om bij te blijven met het hoge tempo waarin Microsoft nieuwe features lanceert? Geen schande als het antwoord op die vraag nee is!

Graag helpen we jou daarbij, dus neem vooral contact met ons op als je vragen hebt over bepaalde functionaliteiten of stel je vraag in de LiveChat. 

Onze #ExpertsTogether aanpak 

Het is goed voorstelbaar dat jouw organisatie ook het maximale wil halen uit het werken met Teams met hulp daarbij van een betrouwbare Microsoft Gold Partner. Daarom is het belangrijk een oriënterend gesprek met ons aan te gaan. Want elke organisatie heeft zijn eigen wensen en vereisten, zowel organisatorisch als IT-gericht. 

Onze Experts weten dat met de juiste toepassing van Teams jouw organisatie optimaal ondersteund wordt. Daarmee gaat de productiviteit van jouw medewerkers omhoog, omdat samenwerken nog beter gaat. 

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden van Microsoft Teams voor jouw organisatie. Wacht niet langer en neem contact op!