Dit zijn dé Social Intranet trends voor 2023!

pattern-1.png

Met deze trends loopt ook jouw Social Intranet voorop

Net als jij hebben ook wij de wijsheid niet in pacht om de toekomst te kunnen voorspellen. Maar, door dag in dag uit te werken aan de ontwikkeling en vooruitgang van producten als het Social Intranet kunnen we inmiddels wel zeggen dat we een neus hebben ontwikkeld voor de belangrijkste trends en ontwikkelingen die eraan zitten te komen.

Net als vorig jaar hebben we de meest opvallende gebundeld in een whitepaper, die je hier kan downloaden. Om een tipje van de sluier op te lichten vertellen we je in dit blog vast over een paar van onze favorieten.

Waarom kies je een Social Intranet boven een traditioneel intranet?

Allereerst, er is niets inherent fout aan een traditioneel intranet. Iedere stap die je zet naar het verbeteren van communicatievoorziening binnen een organisatie is er een in de goede richting. Maar het implementeren van Social Intranet in plaats van een traditioneel intranet heeft een aantal voordelen.

1. Verbeterde communicatie onderling. Een traditioneel intranet is gebaseerd op eenrichtingsverkeer. Er ontstaat geen dialoog tussen de zender en de ontvanger. Door het ontbreken van deze kans mis je de kans om kennis en expertise met elkaar te delen, en samenwerking tussen afdelingen en functieniveaus te stimuleren.

2. Meer betrokkenheid onder medewerkers. Het Social Intranet is de uitgelezen plek om mederwerkers te betrekken op een platform waar ze met elkaar kunnen verbinden en contact kunnen hebben met hun collega’s. Dat versterkt het gemeenschapsgevoel, wat op haar beurt weer leidt tot een hogere werknemersretentie.

3. Efficiëntie. Een Social Intranet kan je helpen bedrijfsprocessen verder te stroomlijnen en door effciëntie te verbeteren. Bijvoorbeeld omdat kennis, resources en documentatie makkelijker te vinden zijn. En collega’s in real time met elkaar online kunnen samenwerken, onafhankelijk van hun locatie of device.

De belangrijkste ontwikkelingen voor het komende jaar

Grotere rol artificiële intelligentie

Het zal je niet ontgaan zijn dat de wereld momenteel helemaal wild is van Artificiële Intelligentie (AI). Van houterige computertekst naar goede teksten die natuurlijk en door een mens gecreëerd aanvoelen. De techniek van AI is steeds volwassener geworden.

Uiteraard gaat AI daardoor ook een steeds belangrijkere plek innemen in de digitale middelen die we voor onze werkdag gebruiken. Met behulp van deze kunstmatige intelligentie (AI) kan een Social Intranet nog slimmer en gebruiksvriendelijker worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het gebruik van chatbots die medewerkers kunnen helpen met het vinden van informatie en het beantwoorden van vragen. Deze chatbots kunnen worden getraind om te leren van de manier waarop medewerkers met elkaar communiceren en informatie delen op het intranet, wat betekent dat ze steeds beter worden in het bieden van nuttige hulp.

Zet toegankelijkheid voorop

Om ervoor te zorgen dat informatie en digitale middelen geschikt en geoptimaliseerd zijn voor alle gebruikers wordt er de komende tijd meer aandacht vrijgemaakt voor toegankelijkheid. Ook mensen met minder digitale vaardigheden of een fysieke beperking behoren goed en eenvoudig toegang te hebben tot de voor hen noodzakelijke middelen.

Richt je intranetpagina’s en toepassingen zo in dat toegankelijkheidsmiddelen zoals een schermlezer, of een leesweergave, er ook mee uit de voeten kunnen. Denk aan titels, beschrijvingen en alt-tags voor afbeeldingen voor mensen met een visuele beperking, of gesproken teksten bij belangrijke nieuwsberichten.

Door te focussen op je Social Intranet zo toegankelijk mogelijk te maken stel je al je medewerk- ers in staat om de voor hen essentiële informatie tot zich te nemen. Zo hebben zij wat ze nodig hebben om hun werk uit te voeren en een steentje bij te dragen aan de productiviteit en het resultaat van je organisatie.

Meer weten over de belangrijkste trends en ontwikkelingen?

In onze whitepaper vertellen we je meer over de belangrijkste nieuwigheden en trends die wij verwachten in 2023. Download de whitepaper en kom erachter.

Dit zijn dé Social Intranet trends van 2023!

Het Social Intranet wordt belangrijker dan ooit tevoren, de ontwikkelingen gaan razendsnel. We hebben de belangrijkste trends voor 2023 voor je op een rij gezet.

  • Social Intranet
Facebook
Twitter
LinkedIn

Dit zijn dé Social Intranet trends van 2023!

Het Social Intranet wordt belangrijker dan ooit tevoren, de ontwikkelingen gaan razendsnel. We hebben de belangrijkste trends voor 2023 voor je op een rij gezet.

  • Afstand, van bittere noodzaak tot onderdeel van het DNA
  • Alles beantwoord door slimme artificiële intelligentie (AI)
  • Vanaf nu staat de gebruikerservaring voorop