Hoe creëer je blijvend draagvlak voor innovatie?

Meindert Jan - Waardenburg

Meindert Jan - Waardenburg

Directeur

Draagvlak voor innovatie

Is digitalisering een speerpunt in jouw organisatie? Is de stap gezet om over te gaan naar een digitale werkplek? Mooi! Maar is er ook onderzocht of er voldoende draagvlak is?

Helaas zien wij digitale transformaties vaak mislukken door onvoldoende aandacht voor gebruikersadoptie. Terwijl digitalisering hiermee staat of valt.

Hoe creëer je een blijvend draagvlak voor innovatie?

Allereerst raden wij aan dat adoptie en change management een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering worden. Ten tweede doe je er goed aan een partnerschap met een IT-leverancier aan te gaan die je hierin kan begeleiden. Zo voorkom je dat IT over de schutting wordt gegooid.

1 ) Adoptie en change management als essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering

Organisatieverandering vereist individuele verandering! Medewerkers moeten niet alleen op de hoogte zijn van de veranderingen, ze moeten ook begrijpen waarom deze veranderingen plaatsvinden. Zie hierbij niet over het hoofd dat adoptie een ongoing proces is. Je bent niet klaar na implementatie van de nieuwe digitale werkplek. Dan begint het zware werk pas: het geven van goede trainingen, goede begeleiding en investeren in het creëren van een blijvend draagvlak voor techniek.

Je dient ook rekening te houden met de groei van jouw medewerkers. Wanneer zij eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe digitale werkplek, gaan zij steeds meer mogelijkheden willen benutten om hun werk nog slimmer te in te richten. Als werkgever doe je er goed aan deze verfijning te faciliteren. Anders zullen je medewerkers op eigen houtje allerlei externe applicaties gaan gebruiken, terwijl de meeste tools aanwezig zijn in bestaande software, bijvoorbeeld in Office 365. Kortom, voorkom dat je gaandeweg draagvlak verliest door tools te laat te activeren voor bepaalde groepen medewerkers.

2 ) Laat je begeleiden door ervaren change en adoptie consultants

Is er voldoende kennis in jouw organisatie om adoptie en change projecten vanaf het begin te managen? Als IT-leverancier onderkent I-Experts het belang van training en adoptie bij verandertrajecten. Daarom is dit een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Wij hebben ervaren en gecertificeerde change en adoptie consultants in huis. Wij helpen en begeleiden je dus zowel bij de implementatie van techniek, als bij het managen van de verandering.

Ons doel is dat niet alleen iedereen in jouw organisatie zich als een vis in het water voelt wanneer zij gebruik maken van de nieuwe werkplek, maar dat het rendement dat je voor ogen hebt met de nieuwe manier van werken wordt behaald en zelfs wordt overtroffen.

Download de gratis whitepaper!

In 7 stappen naar een optimale Digitale Werkplek

Leer met deze 7 toepasbare stappen je Digitale Werkplek te optimaliseren. 

Hoe helpt I-Experts bij het creëren van draagvlak?

Samen met jouw mensen kiezen we de juiste strategie en middelen voor een succesvolle gebruikersadoptie. Dit doen we aan de hand van het ADKAR-model van Prosci.

Onze adoptieconsultants zijn Prosci-gecertificeerd. Dit is een uitstekend hulpmiddel om verandertrajecten te organiseren. Het model is bijna twee decennia geleden ontwikkeld door Prosci-oprichter Jeff Hiatt na bestudering van de veranderingspatronen van meer dan 700 organisaties.

Het woord “ADKAR” is een acroniem voor de vijf resultaten die een individu moet bereiken om een verandering succesvol te laten zijn. Deze zijn:

  1. Awareness: inzicht in de noodzaak van verandering
  2. Desire: het verlangen om actief aan de slag te gaan met de verandering
  3. Knowledge: het verkrijgen van de nodige kennis en vaardigheden
  4. Ability: daadwerkelijk aan de slag gaan
  5. Reinforcement: bekrachtiging van het gewenste gedrag.

Wil je meer weten over het ADKAR-model of over hoe wij hiermee werken? Kijk dan hier.

Is het creëren van draagvlak momenteel een aandachtspunt in jouw organisatie en kan je hulp hierbij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Mail naar info@i-experts.nl of bel: 0557998170.

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI, zo wordt jouw bedrijf datagedreven

De Microsoft Power BI tool is een interactieve, slimme software die het management en je collega’s helpt om de al in het bedrijf aanwezige data, ofwel business intelligence, vanuit verschillende bronnen te analyseren en te verwerken in een begrijpelijk visueel overzicht op interactieve dashboards.

Lees verder »
5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

5 Tips voor een goede start na jouw vakantie

Het is helaas weer zo ver, de zomer is bijna ten einde en iedereen is weer terug van vakantie. De out-of-office gaat uit, agenda weer aan, tijd om aan de slag te gaan. Jij en je collega’s zijn helemaal uitgerust. Misschien zelfs zo uitgerust dat je niet gelijk in de werkmodus komt. Hoe is dat bij jou? Kom jij weer goed in je werkritme en weet je de juiste prioriteiten te stellen? Met deze tips begin je na de vakantieperiode weer top aan je werk. 

Lees verder »
Succesvol implementeren

Succes met adoptie

Steeds meer organisaties zien het belang in van adoptie. En toch maken we het nog wel eens mee: IT-managers die nieuwe technologie met een ‘big bang’ aanpak ‘over de schutting gooien’. Dat heeft meer weg van installeren dan van implementeren. Met ons groeimodel ondersteunen we organisaties bij de groei van de digitale volwassenheid.

Lees verder »
Scroll naar top