Een blik terug op Microsoft Ignite 2023 – een feestje voor AI

Auteur
Kelly Westra
Datum
21 november 2023
Functie
Content Marketeer
Inhoudsopgave

Het was weer tijd voor Microsoft Ignite 2023. Het jaarlijkse Microsoft-evenement gericht op IT-professionals waar nieuwigheden, updates en plannen voor het komende jaar worden gepresenteerd. Het zal je vast geen verrassing zijn dat de meeste aankondingen van onder andere Satya Nadella en de baas van Nvidia in het teken stonden van AI. We zetten de belangrijkste punten overzichtelijk voor je op een rij in dit artikel.

 

The era of AI

Wist je dat het al ruim een jaar geleden is dat ChatGPT door OpenAI werd aangekondigd? Wij kunnen wel stellen dat deze revolutionaire kunstmatige intelligentie-technologie het werkveld volledig gaat veranderen, als dat het niet al gedaan heeft in jouw business. Tijdens Microsoft Ignite 2023 werd er dan ook weer uitvoerig aandacht besteed aan de verschillende Copilot oplossingen die Microsoft heeft ontwikkeld, of aan het ontwikkelen is. Microsoft zal de komende tijd in bijna al hun productgroepen verschillende Copilots gaan introduceren. Afgelopen maand is de Copilot voor Microsoft 365 live gegaan, voor gebruikers met een bepaalde licentie en een minimale afname. Wij besteedden al uitvoerig aandacht aan Microsoft Copilot en Microsoft Fabric tijdens ons webinarserie, die je hier kan terugkijken.

Maar naast superslimme software die eindgebruikers kunnen inzetten tijdens hun werkdag om de productiviteit te verhogen, is het achter de schermen klaarmaken van de hardware ook een hele onderneming. Microsoft wil minder afhankelijk zijn van grafische kaarten (GPU’s) en gaat twee speciaal ontworpen chips gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze chips heten de Azure Maia 100 AI Accelerator en de Azure Cobalt 100 CPU. De Maia 100 wordt gebruikt om AI-modellen te trainen en uit te voeren, terwijl de Cobalt 100 is ontworpen om algemene taken uit te voeren. Beide chips, de Maia 100 en Cobalt 100, zullen vanaf volgend jaar worden geïntroduceerd in de Azure-datacenters van Microsoft. Ze zullen eerst worden gebruikt voor Microsoft AI-diensten zoals Copilot en de Azure OpenAI-service.

 

Overal een copiloot voor

Ook onthulde Microsoft nieuwe AI-tools in Copilot, het merk van het bedrijf voor generatieve AI-technologieën. Namelijk Copilot voor Azure, Copilot voor Service, Copilot Studio en Copilot in Dynamics 365 Guides. Copilot for Azure, dat nu beschikbaar is als preview, is het antwoord van Microsoft op de recent aangekondigde Duet AI in Google Cloud. Net als de AI van Google neemt Copilot for Azure de vorm aan van een op chat gebaseerde assistent voor klanten die gebruikmaken van de cloud. Het stelt configuraties voor apps en omgevingen voor en helpt bij het oplossen van problemen door potentiële problemen – en oplossingen – te identificeren. Copilot voor Service is een tool voor klantenservice en kan veelgestelde vragen van klantenservicemedewerkers beantwoorden door informatie te halen uit websites van het bedrijf, kennisartikelen, offline databases en meer. Copilot in Dynamics 365 is misschien wel de meest ambitieuze van de Copilots. Tijdens Microsoft Ignite werd een uitgebreide video getoond van allerlei uiteenlopende futuristische toepassingen die mensen op de frontline van het werk kunnen gebruiken.

Copilot in Dynamics 365 Guides

Copilot Studio kan worden gebruikt om een aangepaste Copilot te maken, bijvoorbeeld een chatbot voor kostenbeheer, door deze te beschrijven in natuurlijke taal. Copilot Studio is nu beschikbaar als public preview voor bestaande Copilot-gebruikers van Microsoft 365. Bekijk een preview in het onderstaande filmpje.

Nieuwe updates in Microsoft Teams

Microsoft Teams heeft een nieuwe functie genaamd “decorate your background,” wat betekent dat je misschien nooit meer je rommelige thuiskantoor hoeft op te ruimen. De videobel-functie kan naar je kamer kijken, rommel opruimen en planten of zelfs decoraties aan je achtergrond toevoegen.

Microsoft heeft ook een door AI aangestuurde functie voor ruisonderdrukking voor Teams aangekondigd. Deze functie kan repetitieve achtergrondgeluiden verminderen, evenals stemmen van andere mensen. De stemisolatiefunctie wordt nu uitgerold en zal algemeen beschikbaar zijn begin 2024, terwijl “versier je achtergrond” begin volgend jaar beschikbaar zal zijn in Teams Premium.


Nieuwe namen, én samengevoegde producten

Microsoft maakt zijn projectmanagementtools wat minder verwarrend. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het zijn reeks planningshulpmiddelen – Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project – gaat consolideren tot één nieuw product voor een meer “geïntegreerde ervaring.” Er komt ook een Copilot in Planner die gebruikers kan helpen sneller te plannen en nieuwe taken voor te stellen. De nieuwe Microsoft Planner zal eerst beschikbaar zijn in Microsoft Teams in het voorjaar van 2024, met de webversie die later in 2024 wordt gelanceerd.

Microsoft heeft Bing Chat, de op AI gebaseerde chatbot die eerder dit jaar in de browser Bing werd gelanceerd, hernoemd naar Copilot in Bing. Bing Chat Enterprise is ook opnieuw gelabeld als Copilot. Deze wijziging is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat Bing Chat niet veel impact had. Het lijkt er nu op dat het bedrijf de technologie wil loskoppelen van de zoekmachine om beter te kunnen concurreren met ChatGPT en andere populaire chatbots. Copilot is nu toegankelijk in Windows, naast Copilot.Microsoft.com en Bing, en wordt geleverd bij verschillende Microsoft-abonnementsplannen zonder extra kosten.


Benieuwd naar meer updates?

Dat is lang niet alles wat er door Satya Nadella en companen werd verteld tijdens Microsoft Ignite 2023. Je kunt veel van de gegeven sessies terugkijken via de website van Microsoft. Deze vind je hier. Wil je meer weten over een bepaalde nieuwe functionaliteit en hoe dit doorwerkt in jouw digitale werkplek? Je stelt je vraag eenvoudig via de Live Chat, of plan een gratis vrijblijvend adviesgesprek.