Data importeren vanuit Azure in Power BI dataset: best practices
Wat is Azure? Microsoft Azure is het cloudplatform van Microsoft. Azure kan dus gebruikt worden voor het hosten van bedrijfsgegevens. Dat impliceert dat jouw organisatie onder andere data kan opslaan in databases in de cloud. Hierdoor is bedrijfsdata overal beveiligd beschikbaar en is het niet meer nodig alle data zelf te huisvesten.
Wat is Microsoft Power BI?
Microsoft Power BI is een onderdeel van het Microsoft Power Platform en is zeer goed in geautomatiseerd data verzamelen, analyseren en visualiseren in allerlei rapportages en dashboards. Power BI is niet meer weg te denken bij data-gestuurde organisaties.
Microsoft Azure en Microsoft Power BI.
Microsoft Power BI is naadloos te integreren met Azure, aangezien beide producten van Microsoft zijn. Door Power BI een rechtstreekse verbinding te laten maken met de bedrijfsgegevens in Azure kan jouw organisatie het maximale halen uit beschikbare data en technologie.
Op deze manier kan jouw organisatie beschikken over actuele en relevante rapportages. Wil je meer weten over de integratiemogelijkheden van de verschillende Microsoft tools? Neem dan contact op met I-Experts.
Of stel je vragen in de live chat!
- Beschikbaar voor jouw vragen
Download de gratis whitepaper:
"In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI".
- Word een datagedreven organisatie: Ontdek hoe je met praktische stappen jouw organisatie transformeert naar een datagedreven cultuur.
- Verbeter besluitvorming met data: Leer methoden om data effectief te gebruiken voor slimmere, snellere bedrijfsbeslissingen.
- Ontgrendel de kracht van Microsoft Power BI: Maak kennis met hoe Microsoft Power BI jouw data-analyse en visualisatie naar een hoger niveau tilt.
- Je gegevens zijn veilig opgeslagen.
Wat zijn de voordelen van data importeren vanuit Azure in een Power BI dataset?
Azure en Power BI geven gezamenlijk inzicht. Dit brengt jouw organisatie in staat tot het ontwikkelen van een data-gestuurde cultuur. Dit is een groot voordeel voor de kwaliteit van besluitvorming binnen jouw organisatie. Medewerkers kunnen immers op basis van solide analyses besluiten nemen. Andere voordelen voor de organisatie m.b.t. het gebruik van Azure in combinatie met Power BI zijn:
- Verschaft eenvoudig inzicht in stuurgegevens door de visualisatie- en rapportagemogelijkheden van Power BI in de Azure-applicatie te gebruiken.
- Met Power BI kun je eenvoudig bedrijfsgegevens analyseren, ongeacht de grootte of type data.
- Power BI beschikt over Machine Learning en Artificial Intelligence (AI), waardoor je nog meer inzichten uit je bedrijfsgegevens kunt halen.
- Azure is schaalbaar. Aangezien Azure een cloudplatform is betaal je enkel voor gebruik, gemakkelijk af- of op te schalen.
- Het is extreem veilig. Azure en Power BI hebben uitstekende beveiligingsopties waardoor bedrijfsgegevens alleen geautoriseerd toegankelijk zijn.
- Goede back-up en data-herstelmogelijkheden.
Hoe kun je het beste data importeren vanuit Azure in Power BI dataset?
Hoe kun je het beste bedrijfsgegevens vanuit Azure beschikbaar stellen in Power BI? I-Experts wil jou graag een aantal tips meegegeven wanneer je overweegt hiermee aan de slag te gaan. Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen
De vijf tips:
- Travel Light: gebruik enkel data uit Azure die nodig en relevant is voor Power BI. Denk dus van te voren goed na wat je wil onderzoeken en welke informatie daarbij relevant is. De meest gemaakte fout van medewerkers is namelijk dat men alles belangrijk of interessant vindt. Mensen verdwalen dan in de mogelijkheden en maken daardoor geen keuzes.
I-Experts kan je daarbij helpen met de dienst: dashboard in één dag. Hiermee laten wij jou zien hoe uniforme, betrouwbare en relevante informatie wordt weergegeven in een Power BI dashboard.
- Samengesteld model: maak gebruik van meerdere gegevensverbindingen met Power BI. Voorheen werden geen andere gegevensverbindingen toegestaan wanneer men in Power BI Desktop een Direct Query gebruikte in een rapport. Dat is nu verandert. Er kunnen nu dus meerdere gegevensverbindingen gemaakt worden, waardoor meerdere bronnen geraadpleegd kunnen worden.
Dus naast Azure kunnen ook andere verbindingen gemaakt worden met Power BI tegelijkertijd. Azure in combinatie met Power BI limiteert jouw organisatie dus niet qua andere mogelijkheden.
- Import modus versus Direct Query -modus : oftewel, importeer niet onnodig veel data. Data importeren is een goed gebruik voor het gebruik van kleinere gegevenssets waarbij de dataset redelijk statisch is. Gebruik echter de modus Direct Query voor vaak bijgewerkte gegevenssets. Op deze manier gebruik je niet onnodig veel opslagruimte.
- Efficiënte Slicers: in Power BI kun je een ‘slicer’, een gedeelte van de gegevensset dat wordt weergegeven in een andere rapportvisualisatie, gebruiken. Dat betekent dat je deelrapportages kunt weergeven in afzonderlijke rapporten. Bijvoorbeeld: er zijn rapportages van de van verkoopcijfers per district. Er zijn daarbij ook deelrapportages met de verkoopcijfers per district-medewerker. Nu is het mogelijk dat de deelrapportage van medewerker X uit district Oost ook wordt weergegeven in de rapportage van district West via een ‘slicer’. De deelrapportages kunnen dus in verschillende rapportages worden weergegeven.
- Efficiënte visuele elementen – Selecteer de meest visuele visualisaties voor jouw gegevens. Denk hierbij aan achtergronden en visuele koppen. Dit verbetert de weergave van jouw rapportages.
OLAP kubus
Als er veel bedrijfsgegevens opgeslagen worden binnen Azure welke gekoppeld worden aan Power BI is het verstandig het datamodel in Azure in de vorm van een OLAP kubus vast te leggen.
Een OLAP kubus is een verzameling van gegevens die dusdanig is opgeslagen dat deze geschikt is gemaakt voor analytische doeleinden. Deze OLAP kubus wordt namelijk ingelezen in het geheugen van Azure.
Het grote voordeel hiervan is dat het ontsluiten van data vele malen sneller gaat. Daarnaast is het mogelijk om binnen deze OLAP kubus rechten vast te leggen tot op veld niveau. Hiermee zijn jouw bedrijfsgegevens extra snel en veilig te ontsluiten binnen en buiten jullie organisatie.
Zorg er daarnaast voor dat een OLAP kubus per deelgebied gemaakt wordt. Stop niet alle data in 1 kubus maar maak hier meerdere OLAP kubussen van. Dit verbetert de snelheid van gebruik en zorgt voor extra veiligheid.
Raak bekend met met Azure en Power BI
Dus, voordat medewerkers actief data gaan importeren in Azure om deze vervolgens de visualiseren in Power BI is het van belang dat men bekend is met de basis-functionaliteiten van deze Microsoft producten.
Dat betekent dat jouw organisatie in staat is het dataplatform van Microsoft Azure en Power BI praktisch te gebruiken. De eerste stap daarbij is dat men leert om met Azure een eigen dataplatform op te zetten. Vervolgens gaat de medewerker deze data als één van de bronnen gebruiken bij het maken van een interactief dashboard in Power BI.
De gecertificeerde Microsoft Azure consulenten en Microsoft Power BI consulenten van I-Experts kunnen jou daarbij goed adviseren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!
Of stel je vragen in de live chat!
- Beschikbaar voor jouw vragen
Download de gratis whitepaper:
"In 7 stappen naar een datagedreven organisatie met Power BI".
- Word een datagedreven organisatie: Ontdek hoe je met praktische stappen jouw organisatie transformeert naar een datagedreven cultuur.
- Verbeter besluitvorming met data: Leer methoden om data effectief te gebruiken voor slimmere, snellere bedrijfsbeslissingen.
- Ontgrendel de kracht van Microsoft Power BI: Maak kennis met hoe Microsoft Power BI jouw data-analyse en visualisatie naar een hoger niveau tilt.
- Je gegevens zijn veilig opgeslagen.